Ode aan het landschap (Europese Dag van het Nationaal Park)

Op 24 mei presenteert stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden de Landschapsbiografie tijdens het festival Ode aan het Landschap. In de biografie (onderdeel van het programma Nationaal Park Nieuwe Stijl) is de geschiedenis van het gebied beschreven. Van de voorlaatste ijstijd tot aan de ruilverkaveling na WOII. Het festival vindt plaats op Landgoed De Oldenhof. Naast de presentatie van de biografie, ook rondleidingen over het landgoed, een film over de geschiedenis van het Nationaal Park, een baristabus en klassieke muziek. Met recht een ode aan het landschap. (Aanmelden kan vanaf 3 april)

Landgoed De Oldenhof bij Vollenhove

Landschapsbiografie

De landschapsbiografie van Nationaal Park Weerribben-Wieden is gemaakt door Bureau Overland. De landschapsbiografie beschrijft op aansprekende wijze en vanuit verschillende invalshoeken de levensloop van het landschap. Hoe ontwikkelde het landschap zich onder invloed van de wisselwerking tussen mens en natuur? Dat verhaal begint al in de voorlaatste ijstijd en gaat door tot de ruilverkaveling na WOII en de inpoldering van de Zuiderzee. Bureau Overland maakte eerder landschapsbiografie├źn voor de Vechtstreek, het IJsselmeer, het Loo en de Nationale Parken.

Programma

De presentatie van de landschapsbiografie wordt 3 keer gegeven, om 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Hiervoor heb je een kaartje nodig. In het landhuis is plaats voor maximaal 50 gasten, dus geef je snel op. Ook op het halve uur starten een rondleiding met gids over Landgoed De Oldenhof en een film over de geschiedenis van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daar kun je je gewoon bij aansluiten. Heerlijke koffies en iets lekkers vind je bij Monabarista op het plein voor het landhuis of in de Schenkerij naast het landhuis. Even bijkomen onder het genot van klassieke muziek kan in de loungetent op het terrein. (Aanmelden kan vanaf 3 april)

Dag van het Nationaal Park

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden opgericht. Daarom wordt elk jaar in de Nationale Parken van Europa de Dag van het Nationaal Park gevierd. In 2023 dus op woensdag 24 mei. Thema in 2023 is (Groener) groeien vanuit de Geschiedenis. De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park opgezet door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en de Nationale Parken en de daarbij betrokken organisaties. Het thema voor 2023 is Building on our roots, oftewel (Groener) groeien vanuit de geschiedenis.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie