Lezing over het ontstaan van het diverse landschap rond Vollenhove

[Bron: chc Vollenhove] Wil je meer leren over het ontstaan van het diverse landschap in het Land van Vollenhove? Reserveer dan een plek voor dinsdagavond 18 oktober in Stadsmuseum Vollenhove!

Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis organiseert Stadsmuseum Vollenhove een aantal lezingen. Dinsdag 18 oktober vertelt Henk de Zeeuw Over het ontstaan van het diverse landschap in het Land van Vollenhove. Vele krachten hebben het landschap in onze regio vormgegeven en een aantal daarvan zullen in deze presentatie de revue passeren: de ijstijd, de vroege ontginningen voor de landbouw, de rol van de bisschop en zijn ridders, de verveningen, het ontstaan van de Wieden, de rietteelt, het ontstaan van de polders en waterschap, werkverschaffing en herontginning, van gemengd bedrijf naar melkveehouderij, ruilverkaveling, intensivering van de landbouw, het ontstaan van de natuurparken.

Na de pauze heeft hij het Over de ontwikkeling van de boerderijen in Land Veno: hij laat de ontwikkeling zien van de boerderijen in deze regio van het primitieve woon-stal huis waar mensen en vee in één ruimte woonden in het jaar 900 tot de moderne ligboxenstal met apart woonhuis met alle voorzieningen in onze tijd. We laten zien hoe de boerderij en het wonen steeds werden aangepast aan de veranderingen in het landbouwbedrijf en de veranderende normen (en middelen) ten aanzien van het wonen. We bekijken ook hoe in de tijd verschillende type boerderijen zijn ontstaan (klein met bultrug, groot met dubbele baanders, met een dwarsvoorhuis, met hoger opgetrokken voorhuis, en dergelijke).

De presentaties duren van 20.00 – 22.00 uur met halverwege een pauze. Entree voor elk van de lezingen is €5 (inclusief een kop koffie of thee). Aanmelden is verplicht vanwege de beperkte ruimte, via reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren op tel. 0527-244413, eventueel mondeling aan de balie van het Stadsmuseum, Bisschopstraat 36 in Vollenhove. Zie ook Locatie en openingstijden.

Benieuwd naar de andere lezingen? Kijk dan hier.

Praktische informatie

Datum: 18 – okt 2022
Tijdstip: 20:00 — 22:00
Locatie: Bisschopstraat 36 ,8325BC Vollenhove
Kosten: €5,-
Meer info: https://www.chcvollenhove.nl/nieuws
Contact: reserveringen@chcvollenhove.nl / tel. 0527-244413

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie