UITVERKOCHT. De Avond van de Otter

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat de otter werd uitgezet in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarom organiseert Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden de Avond van de Otter. Een feestelijke avond met verhalen van toen, filmmaker Hilco Jansma over zijn bekroonde film De Otter. Een Legende keert terug, onderzoek naar de Otter in Zwolle, het belang van natuur en biodiversiteit en een blik op de toekomst. De avond wordt gepresenteerd door NPO Radio1-journalist Margreet Reijntjes (o.a. Vroege Vogels en De Perstribune). In samenwerking met StaatsbosbeheerNatuurmonumentenBibliotheken Kop van Overijssel en Theater De Meenthe 

Een nieuwsgierige Otter

Een avond vol verhalen

In 2002 werden in Nationaal Park Weerribben-Wieden de eerste otters uitgezet. Boswachter Egbert Beens van Staatsbosbeheer was erbij. De otters kwamen uit Letland, Wit-Rusland of gevangenschap en werden eerst een tijdje opgevangen in Burgers Zoo. Alle otters waren voorzien van een zendertje, maar al snel vertrokken de otters, op zoek naar andere leefgebieden en raakte het contact verbroken. Daarover en meer anekdotes van boswachter Egbert Beens.

Hilco Jansma is natuurfilmer en gedragsbioloog. In 2020 maakte Hilco de documentaire ‘De Otter, een legende keert terug’. De film toont unieke beelden van de otter op jacht naar voedsel, hoe ze spelen en zelfs hoe een moederotter haar jong een eerste zwemles geeft. Wat komt er kijken bij het maken van een natuurfilm? Hoeveel geduld moet je hebben? Hilco vertelt erover en beantwoordt vragen.

Is de stad geschikt als leefomgeving voor de otter? Toen Lidewij Disbergen van buurtgenoten hoorde dat er otters waren gezien, op nog geen 100 meter afstand van haar huis, ging ze op onderzoek uit. Met werkbroek en stevige schoenen aan. Op zoek naar sporen én otterpoep onder de vele bruggetjes van Zwolle Zuid. Lidewij deed het onderzoek in het kader van haar opleiding Bos- en Natuurbeheer en komt er over vertellen. Samen met Johan Spinder, regiocoördinator otter Overijssel van de Zoogdiervereniging.

In de discussie over het belang van natuurbescherming en -ontwikkeling en biodiversiteit sluiten Lisanne Kruiswijk, gebiedsontwikkelaar Natuur en Landbouw Nationaal Park Weerribben-Wieden, en Johann Prescher, boswachter Natuurmonumenten, aan.

Onze host tijdens de Avond van de Otter is Margreet Reijntjes. Margreet is journalist, mediatrainer, conflictbemiddelaar en een veelgevraagd dagvoorzitter. Al 25 jaar presenteert ze zeer uiteenlopende radio- (en tv programma’s), waaronder het natuur- en milieuprogramma ‘Vroege Vogels’ (samen met Ivo de Wijs). Tegenwoordig is ze elke zondagmiddag te horen op NPO Radio 1 in het programma ‘De Perstribune’. 

AVOND VAN DE OTTER | NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN | donderdag 03 nov | 20:15 uur | De Meenthe Dyka Vestzaktheater

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie