Lekkers uit de Kop
Streekproducten uit het Nationaal Park
In de kop van Overijssel ligt het unieke Nationaal Park Weerribben-Wieden. Vooral bekend om de prachtige natuur, bijzondere fauna en het erfgoed. Het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa brengt ook (h)eerlijke streekproducten voort. Kaas, melk, boter, noten, jam, biologisch varkens vlees, vis en bier. Om maar wat te noemen. Lekkers uit de Kop.
De bedrijven die al dit heerlijks uit en in het Nationaal Park maken, werken nu samen onder één noemer: Lekkers uit de Kop. Het is belangrijk om de afstand tussen de ‘grond’ en de mond kleiner te maken. Lokaal produceren en lokaal consumeren verkleint de impact op het milieu. Daarom zorgen de makers van Lekkers uit de Kop dat hun producten meer bekendheid krijgen en makkelijk te koop zijn.
Op de kaart hieronder vind je alle adressen waar het Lekkers uit de Kop gemaakt wordt en/of te koop is. Meer over Lekkers uit de Kop lees je in deze folder. De tekst loopt door onder de kaart.

Kaas, melk, boter, noten, jam, biologisch (varkens)vlees, vis en bier. Allemaal Lekkers uit de Kop. Maak hieronder kennis met de mensen achter de producten.
Bakkerij Houtsma
Opa Houtsma begon de bakkerij in de jaren veertig. Hij nam het over van zijn schoonouders. Pieter Houtsma (38), de huidige eigenaar vertelt er vol bewondering over. Hij runt het mooie winkeltje in de Kerkstraat 70 in Vollenhove nu vijf jaar. ,,Mijn opa overleed op jonge leeftijd, waarna mijn pa en ma het overnamen. Toen mijn broer liet weten geen trek in de overname te hebben, ben ik opgestaan. Ik wilde het familiebedrijf niet laten vallen. Ik had gelukkig al de opleiding gedaan en bakte thuis al vaak wat met of voor de familie.’’ [lees verder]

Maargies Hoeve
Haar opa en oma boerden al op de plek waar nu de zorgboerderij annex theeschenkerij De Maargies Hoeve is gevestigd. In Kallenkote. Lotte Nijk is er geboren en getogen. Samen met haar broer en zus en haar ouders runt ze het bedrijf. Sinds kort is er ook een prachtige winkel gerealiseerd, uiteraard vol met producten uit de streek, en kun je eten wat de pot schaft in het kooklokaal. [lees verder]

Wiedenvis
Stefan Lok is geboren en getogen in Belt-Schutsloot. Zodra het kon ging hij meteen ‘in het riet’ werken. Samen met zijn schoolkameraadjes. ,,Zo groeien we hier op. In mijn geval kwam de vis daar nog bij’’, zegt de eigenaar van Lok uit het karakteristieke rietdorp in de Wieden. Als één van de drie deelnemers in Wiedenvis bevist hij de Wieden op een duurzame wijze. Paling is de hoofdmoot, maar tegenwoordig zitten er steeds vaker Amerikaanse rivierkreeftjes in de fuiken. Lok vist in de zomer en stapt in de winter over naar de rietoogst, een ideale combi. [lees verder]

Blokzijler Brok
De lekkernij is wereld beroemd in de regio: Blokzijler Brok. Vooral erg gewild bij de koffie, thuis of in een restaurant. In een kleine bakkerij in de Brouwerstraat in Blokzijl wordt dit wekelijks vers gemaakt. Rutger Prins, zoon van Joop Prins, zwaait er de scepter, zijn ouders hebbende distributie ter hand genomen. ,,Ik heb de zaak overgenomen van mijn vader. Die volgde op zijn beurt mijn opa op. Toen was het nog een traditionele bakkerij. [Lees verder]

Buitenkoken Giethoorn
‘Altijd al willen weten hoe je de lekkerste gerechten buiten op houtvuur kan bereiden? Samen met vrienden, familie of collega’s ‘speel je met vuur’ voor het lekkerste resultaat. Met verse ingrediënten bereid je een 4-gangen diner waarbij je je vingers aflikt.’ Tot zover het aanstekelijke begin van de introductie van Buitenkoken Giethoorn op de website van dit bijzondere bedrijf. Initiatiefnemer en eigenaar René Reupkes kan enthousiast vertellen over zijn geesteskindje. In de jaren-90 kwam hij deze kant op en was gelijk verkocht. [Lees verder]

Klinkert Bier
‘Midden in het hart van Blokzijl is een lokale bierbrouwer gevestigd: Klinkert Bier is de naam, genoemd naar de familie Klinkert die er jarenlang diverse bedrijven bestierde. Zoon Kees runt er nu samen met zijn vrouw Grytsje een winkel én een brouwerij. ,,Het is een mooie combi’’, aldus Kees: ,,We verkopen naast het bier ook tal van andere streekproducten. Vooral in het seizoen is het vaak lekker druk met langslopend volk.’’ [Lees verder]

Proviand van het Land
Blokzijl kent een unieke winkel. En dat is niet (alleen) vanwege het mooi aanbod aan delicatessen en allerlei streekproducten, maar vooral omdat de winkel geen bediening kent. Klanten moeten, nadat ze hun winkelmandje gevuld hebben, zelf afrekenen. “Het gaat echt bijna altijd goed”, zegt eigenaresse Jolanda Lijster: “Een heel enkele keer lukt het niet om te betalen, dan bellen mensen me op, help ik ze er even doorheen.” [Lees verder]

Biologisch varkensbedrijf Rijkelijkhuizen
De familie Rijkelijkhuizen kwam in 1989 naar Blankenham. Geboren en getogen in het Groene Hart, noopte een andere inrichting van het gebied Carolien en Gerard te verkassen. Hier kreeg het echtpaar drie kinderen, waarvan zoon Tom al volop in het bedrijf actief is en ook op de rol staat om de zaak van zijn ouders over te nemen. [Lees verder]

Vleesboerderij en winkel J.R. Groen
Jan Roeland Groen is er geboren en getogen op de boerderij waar hij nu nog altijd woont, aan de Eesveenseweg 107 in Eesveen. Samen met zijn vrouw Daniëlle en drie kinderen runt hij een bedrijf met enkele stieren, wat varkens, een groentetuin én een winkel met streekproducten. De kinderen werken intussen hard mee om de boel draaiende te houden. [Lees verder]

Waterbuffelfarm en Landwinkel
Carina en Richard Zeestraten runnen al meer dan 10 jaar de landwinkel en de waterbuffelfarm in Oldemarkt. Het unieke concept is sinds een paar jaar geleden ook nog eens uitgebreid met een fraaie camping. Het echtpaar komt oorspronkelijk uit het westen van Nederland, bracht een tijdje door in Denemarken en vond daarna dit prachtige stekkie in Steenwijkerland.. [Lees verder]

Dijkgoud kaasmakerij Blankenham
De 39-jarige Blankenhamse Jelleke Holtland-Hakvoort maakt nu kaas, maar was ooit laborante. “Ik heb in Deventer gestudeerd voor laborante. Na 10 jaar nam ik afscheid van het laboratorium. Die studie komt nog wel degelijk van pas, want er komt een hoop kijken bij het productieproces van kaas. We doen allerlei metingen aan de kaas en de melk om het product goed te laten slagen. Bijvoorbeeld het meten van vocht-, vet- en eiwitgehalte.” Het kaasmaken doet Jelleke samen met haar familie op de boerderij aan de Blokzijlerdijk 26 in Blankenham. [Lees verder]
