Op zaterdag 16 september organiseren Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden samen een ‘Cleanup Day’. Het doel is het Nationaal Park zo goed als zwerfafval vrij te maken. Samen met enthousiaste bewoners gaan ze het water op om met grijpers en netjes zoveel mogelijk afval op te ruimen. Jaarlijks belandt er zo´n 50 miljoen kilo afval in de natuur. Dat is slecht voor de natuur én de mens. Met deze actie wordt niet alleen opgeruimd, maar ook aandacht gevraagd voor dit probleem.

World Cleanup Day

Als je meedoet aan de opruimactie in het Nationaal Park, dan ben je niet alleen. 16 september is namelijk World Cleanup Day. Op deze dag komen mensen wereldwijd samen met als doel de aarde helemaal vrij maken van afval. Vorig jaar is er op één dag, samen met 15 miljoen vrijwilligers over de hele wereld, maar liefst 60.000 ton afval verwijderd. Dit jaar doen er 191 landen mee.

Help ook mee

Om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, zoeken Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden bewoners die niet vies zijn van een beetje afval en hun handen graag vuil willen maken. Dat kan alleen, samen of met het hele gezin.

In Giethoorn en Ossenzijl

De Cleanup Day is op zaterdag 16 september van 10.00 tot 12.00 uur. Vanuit Giethoorn en Ossenzijl vertrekken boten en kano’s om zoveel mogelijk afval uit het water en van de oevers te halen. Grijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes worden geregeld vanuit Stichting Duurzaam Steenwijkerland. De ochtend eindigt gezellig met koffie/thee/limonade en wat lekkers. Per locatie kunnen maximaal 25 mensen het water op. Aanmelden kan via www.duurzaamsteenwijkerland.nl/world-cleanup-day

Zwerfafval probleem voor natuur en mens

In een schone omgeving is het prettiger wonen, werken en recreëren. Vele soorten afval blijven lang liggen. Sommige soorten zelfs voor altijd. Zwerfafval vervuilt de bodem en dieren kunnen het eten of raken erin verstrikt. Ook komt zwerfafval via rivieren en beken in zee terecht. Hier wordt het gegeten door zeedieren die kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam. Uiteindelijk belanden die deeltjes op ons bord. Daarom is het verminderen van afval in de natuur dus belangrijk. Zowel voor de natuur als voor de mens.

Voorkomen is beter dan genezen

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat opruimacties zoals deze helemaal niet nodig zijn, maar helaas belandt er in Nederland jaarlijks nog zo’n 50 miljoen kilo afval op straat. Wat kan je zelf doen om zwerfafval te voorkomen?

  1. Beperk je afval. Neem je lunch bijvoorbeeld mee in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje, gebruik een herbruikbare waterfles en koffiebeker, en neem een eigen boodschappentas mee in plaats van een plastic tas te kopen.
  2. Zet geen afval naast volle vuilnisbakken, maar neem het mee naar huis of een andere vuilnisbak.
  3. Gooi je afval altijd in een openbare vuilnisbak. Ook kleine dingen zoals sigarettenpeuken of kauwgom. Of neem dingen, zoals flesjes, mee naar huis om ze gescheiden in te leveren.
  4. Laat geen ballonnen op. Deze zien er erg feestelijk uit, maar komen neer in woonwijken of natuurgebieden verderop. Hier worden ze niet afgebroken en de touwtjes kunnen dodelijk zijn voor dieren.
  5. Bij Stichting Duurzaam Steenwijkerland kan je het hele jaar door meedoen met opruimacties of grijpers lenen om je eigen buurt op te ruimen.
  6. Ken je een plek waar vaak veel zwerfafval ligt? Neem contact op met de gemeente. Via Stichting Duurzaam Steenwijkerland kun je ook een afvalbak adopteren voor in je eigen woonwijk.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie