Mooiste Plek. Fototentoonstelling vol verhalen. Bezoekerscentrum De Wieden.

In de fototentoonstelling Mooiste Plek nemen bewoners je mee op pad door het Nationaal Park. Ze laten je hun mooiste plek zien en vertellen waarom ze juist dat ene plekje zo mooi vinden. Een reis door Weerribben-Wieden aan de hand van 20 portretten en verhalen. Verhalen over gras- en hooilanden, riet, turf, eendenkooien, purperreigers, kano varen en sporen van het verleden. Mooiste Plek is te zien bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster.

Eén van de laatste vaarboeren in Weerribben-Wieden brengt de koeien naar het land. Foto Saskia Op De Weegh | NPWW

Afwisselend landschap

Uit de portretten van Mooiste Plek blijkt wel hoe afwisselend het landschap is. Eén van de laatste vaarboeren neemt je mee, terwijl hij zijn koeien per boot naar het land brengt. De postbode fietst elke dag over 42 bruggetjes, heen en weer terug. Je loopt over één van de oudste paden van De Weerribben. Ziet een eendenkooi die bijna nooit toegankelijk is. Spot een zeldzame purperreiger vanuit een vogelkijkhut. Of ontdekt het gebied per kano. Sommige plekken zijn heel bekend, andere liggen verscholen in het gebied en zijn niet of nauwelijks toegankelijk.

Verbondenheid met de plek en de natuur 

In de verhalen over de mooiste plekken ontdek je hoe verbonden iedereen is met het landschap, de omgeving, en hoe hard iedereen zich inzet om de kern van het gebied te behouden. “Zeg je Giethoorn dan zeg je punters”. “Als ik stop met vaarboer zijn, stopt het voor het hele gebied.” “Vanuit deze oude haven werd ooit de turf naar Amsterdam verscheept.” Met hun verhalen laten de bewoners de ziel van het gebied zien, haar oorsprong. Nationaal Park Weerribben-Wieden als levend landschap vol verhalen.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een kanoparadijs. Foto Saskia Op De Weegh | NPWW

Bezoekerscentrum De Wieden

Fototentoonstelling Mooiste Plek. Beleefweek 2023.

Bezoekerscentrum De Wieden, Natuurmonumenten, Sint Jansklooster.

Zaterdag 20 en zondag 21 oktober. Woensdag 25 t/m zondag 29 oktober. Vanaf zaterdag 4 november t/m zondag 31 december, op woensdag, zaterdag en zondag, van 12.00-16.00 uur. Kijk voor de openingstijden hier.

Concept, fotografie en verhalen Saskia Op De Weegh. Productie stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie