UITVERKOCHT. Speciale voorpremière natuurfilm Onder het Maaiveld in de Meenthe | 20.15 uur

De filmmakers van De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis, gaan ondergronds met Onder het Maaiveld. De film laat de fascinerende wereld direct onder onze voeten zien en toont het grote belang van een gezonde bodem. Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden organiseert een speciale voorpremière op maandag 27 februari in het Filmhuis van De Meenthe.

Het is een vrijwel dagelijks terugkerend onderwerp in het nieuws: onze omgang met de natuur en in het bijzonder de staat van onze bodem. Politiek, gemeenten, boeren en belangenorganisaties voeren felle discussies. Er zal een grote draai gemaakt moeten worden naar een omgang met onze natuur die in balans is met al het leven op aarde. Boeren moeten aanpassingen maken, consumenten verstandiger leven en de industrie moet anders worden georganiseerd. Hoe leren we verstandiger omgaan met de basis van ons bestaan? Hoe kunnen we leren van de natuur? Meestal denken we bij die natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg. Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende ondergrondse reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Verwondering en inspiratie staan daarbij centraal.

Gezond bodemleven

Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan dat er mensen op aarde leven? Het bodemleven is heel belangrijk voor ons mensen, maar toch weten we bar weinig over dat ondergrondse leven. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de aarde water kan vasthouden in natte tijden en opslaan voor droge tijden, koolstof kan opslaan en water kan zuiveren. Ook worden voedingsstoffen in de bodem gerecycled door bodemdieren en helpen ze bij natuurlijke plaagbestrijding. Een vitale bodem is essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie en helpt ons in de strijd tegen klimaatverandering. Onder het Maaiveld laat je kennismaken met die ongeziene wereld onder onze voeten.

Onder het Maaiveld

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer kennis, beter beschermen

Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden is ‘hoeder’ van een uniek natuurgebied en bijzonder cultuurhistorisch landschap. Het naar het gebied halen van de voorpremière van deze film past in de lijn van de stichting om mensen actief meer kennis te laten krijgen van de noodzaak van biodiversiteit en de onschatbare waarde van de indrukwekkende natuur in en rond het Nationaal Park. Vanuit die kennis ontstaat betrokkenheid bij de natuur en zullen bewoners, ondernemers en bezoekers die natuur beter willen beschermen en er iets voor terug willen doen. Educatiepartner IVN laat na de film de bezoekers nog veel meer bodemleven zien en ervaren.

Onder het Maaiveld

Filmhuis Theater de Meenthe

Maandag 27 februari 2023, 20.15 uur

Nog wel kaarten voor de voorstelling van 10.30 uur.


Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie