Bakkerij Houtsma: elke dag wat nieuws in de winkel

Bakkerij Houtsma: elke dag wat nieuws in de winkel

Opa Houtsma begon de bakkerij in de jaren veertig. Hij nam het over van zijn schoonouders. Pieter Houtsma (38), de huidige eigenaar vertelt er vol bewondering over. Hij runt het mooie winkeltje in de Kerkstraat 70 in Vollenhove nu vijf jaar. ,,Mijn opa overleed op jonge leeftijd, waarna mijn pa en ma het overnamen. Toen mijn broer liet weten geen trek in de overname te hebben, ben ik opgestaan. Ik wilde het familiebedrijf niet laten vallen. Ik had gelukkig al de opleiding gedaan en bakte thuis al vaak wat met of voor de familie.’’

In de tijd dat zijn grootouders nog de gezichten van Bakkerij Houtsma waren, kon je overigens maar liefst acht warme bakkers in Vollenhove vinden. Mede door de komst van supermarkten zijn die stuk voor stuk verdwenen of hebben hun concept aangepast. ,,Ook wij hebben de boel omgegooid. Je kunt hier ontbijten, lunchen, kop koffie erbij, high tea. We hebben een jaar geleden zelfs een buitenterras erbij geopend. Dat idee kwam eigenlijk door de Coronacrisis. We hebben alles in overleg met de buurt gedaan. Zijn erg blij met de uitbreiding’’, aldus Pieter. Het terras sluit elke dag om 17.30 uur.

Zijn vrouw Suzan (36) is de drijvende kracht achter alles wat er in de winkel gebeurt. De winkel ziet er prachtig uit. Echt een bezoekje waard. Je kijkt je ogen uit. Planken vol met chocolaatjes, broodjes, gebakjes, koek, pindakaas zonder palmolie, sapjes uit de polder en nog veel meer. Pieter houdt zich vooral bezig met het bakwerk. ,,We bakken elke dag vers brood, elke dag vers gebak, maar we proberen ook elke dag wat nieuws in de winkel te hebben. Dat vind ik leuk. Ben altijd bezig om nieuwe dingen te verzinnen.’’

Houtsma heeft verschillende specialiteiten. Een daarvan is het molen of polderbrood dat wordt gebakken met meel van molen in St.Jansklooster. Verder zijn er de Venose Meisjes en de beroemde, historische Amulette-koek. Pieter over deze koek: ,,Die koeken zijn lang houdbaar. Ze gingen vroeger mee op de botters als die van hieruit gingen vissen op de Zuiderzee. Het brood wordt gebakken met meel van zuiver graan, zonder toevoegingen, deels op desembasis. Dat geeft de smaak aan het brood.’’

Houtsma is niet te beroerd om op verzoeken voor speciale baksels in te gaan. ,,Vind ik leuk om te doen’’, zegt Pieter. Hij levert ook aan de horeca, Kaatje is een van zijn vaste klanten, laat hij trots weten.

Bakkerij Houtsma
Kerkstraat 70
8325 BL  Vollenhove
Tel: 0527 – 24 12 53
E-mail: info@bakkerij-houtsma.nl
Website: bakkerij-houtsma.nl

Openingstijden:
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 08.30 – 17.30 uur
Woensdag: 08.30 – 17.30 uur
Donderdag: 08.30 – 17.30 uur
Vrijdag: 08.00 – 17.30 uur
Zaterdag: 08.00 – 14.00 uur
Zondag: Gesloten

Terras sluit op openingsdagen om 17.30 uur

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie