Boswachters ontvangen eerste exemplaar nieuwe natuurgids Weerribben-Wieden

Crossbill Guide Weerribben-Wieden vol natuur, geschiedenis en routes

Nationaal Park Weerribben-Wieden organiseerde donderdagavond een presentatie van de nieuwe Crossbill Guide Weerribben-Wieden. Deze natuurgids vol natuur, geschiedenis en routes beschrijft in meer dan 300 pagina’s waarom het Nationaal Park zo bijzonder is. Uit handen van schrijvers Dirk Hilbers en Albert Corporaal ontvingen Egbert Beens van Staatsbosbeheer en Thirza Vredenburg van Natuurmonumenten een eerste exemplaar.

Exotisch én typisch Hollands

“Nergens is de natuur zo exotisch en tegelijkertijd zo Nederlands als in de laagveenmoerassen van Nationaal Park Weerribben-Wieden.” opent de gids. Het laagveenmoeras is misschien wel het soort landschap dat Nederland het meest typeert. Veel soorten planten en dieren komen uitsluitend in deze gebieden voor, of in veel grotere aantallen. Van purperreiger, zwarte stern, grote vuurvlinder tot talrijke libellesoorten. Ook bleek het gebied bij uitstek geschikt voor de herintroductie van de otter. Niet voor niets het icoon van het Nationaal Park. Als kind las schrijver Dirk Hilbers een boek over de Amazone. “Ik las over bossen die groeiden vanuit het water, mega hoge bomen, allerlei vogels en ook slangen. Toen ik voor het eerst in De Weerribben was zag ik die bomen, hoorde ik de vogels en gleed er zelfs een ringslang door het water. Alles wat ik me uit dat boek had voorgesteld, zag ik nu met eigen ogen. Die schoonheid wilde ik vangen.”

Liefde voor het gebied

Schrijver Albert Corporaal groeide op in Zwartsluis en is behoorlijk verweven met het gebied. Hij neemt de aanwezigen mee door het gebied. Van dagloners die ’s ochtends vroeg als 1e in de rij moesten staan om een stuiver te kunnen verdienen, de visserij op steur en aal, de natuur van verveende gebieden, de mijnbouw, boeren die zowel boer als rietsnijder als visser waren tot de bijzondere vuurvlinder en de vele libellesoorten. Corporaal was ooit de stagebegeleider van Hilbers. “Albert belde om te vragen of ik mee wilde werken aan een boek over de Loire”, vertelt Hilbers. “Nee Albert, we gaan de rollen omdraaien. Ik wil een boek maken over Weerribben-Wieden. Ik weet dat jij uit Zwartsluis komt, dus jij schrijft mee.” Het nieuwe boek over Weerribben-Wieden is vol liefde geschreven. Het moet ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers die schoonheid ontdekken en zorgvuldig met het gebied omgaan, aldus de schrijvers.

Natuur, geschiedenis en routes

De nieuwe natuurgids is geschreven voor mensen die in de natuur iets willen ontdekken. Van vogels, planten en vlinders kijken tot het ‘lezen’ van het landschap. De natuurgids bestaat uit 4 delen. De 1e twee delen over het landschap en de flora zijn beschrijvend. Het deel over het landschap vertelt over de verschillende ecosystemen (het laagveenmoeras, de hoge gronden, de veenweides), de ontstaansgeschiedenis en de huidige natuurbescherming en bedreigingen. De schrijvers kijken ook buiten de randen van het Nationaal Park. Zoals naar Rottige Meente, de IJsseldelta en randmeren en de bossen in de Noordoostpolder. De laatste 2 hoofdstukken zijn praktisch: routes en toeristische informatie. Het grote aanbod aan wandel- en fietsroutes is teruggebracht naar de 25 mooiste. Onder ‘mooiste’ verstaan de schrijvers plekken die nog het meest intact zijn, of waar zeldzame planten en dieren te vinden zijn.

Crossbill Guide Weerribben-Wieden is vanaf nu te koop bij de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de lokale boekhandel en op crossbillguides.nl/shop/

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie