Gezellig drukke opening fototentoonstelling Mooiste Plek door wethouder Trijn Jongman

Ondanks het gure herfstweer, was het gezellig druk tijdens de opening van de fototentoonstelling vol verhalen Mooiste Plek. Meer dan 50 gasten bekeken de tentoonstelling bij Bezoekerscentrum De Wieden. In Mooiste Plek vertellen 20 bewoners over hun mooiste plek in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Van de verteller én de plek is een foto gemaakt, die je ziet in de tentoonstelling. Ook vertellen de deelnemers waarom ze juiste die ene plek zo mooi vinden. De tentoonstelling is onderdeel van de Beleefweek en is de hele herfstvakantie te bekijken.

Wethouder Trijn Jongman ontvangt de eerste catalogus bij Mooiste Plek

Meer dan 1,5 jaar geleden stelde het Nationaal Park de vraag: wat is jouw mooiste plek? En dat hebben ze geweten. Uit alle hoeken van het gebied meldden mensen zich aan om te vertellen waarom zij juist die ene plek zo mooi vinden. En dat zijn heel verschillende plekken. Van de rietlanden tot kleine slootjes, de watertoren bij Sint Jansklooster, het havenhoofd bij Kuinre, het fietspad tussen Ossenzijl en Kalenberg, de Botterwerf in Vollenhove tot de grafheuvels op het Eeserveld.

Kiezen is lastig

De mooiste plek van wethouder Trijn Jongman is haar ‘eigen’ Vollenhove. Alhoewel, kiezen best wel lastig is, zo vertelt ze de aanwezigen. “Als er ijs ligt dan sta ik het liefst op de schaats. Loop ik een grote ronde, dan wandel ik van Nederland, via Wetering het gebied in. Steenwijkerland en Weerribben-Wieden hebben zoveel moois te bieden.”

Verrast door de verhalen

Fotograaf en schrijver Saskia op de Weegh vertelt dat ze zich overal zo welkom voelde. Eén van de medewerkers van het Nationaal Park ging altijd mee op excursie, maar Saskia was degene die alle foto’s maakte en verhalen opschreef. “Eén van de 1e ontmoetingen was met Bertus de vaarboer. Hij had zijn hele agenda op ons afgestemd. Wij mochten mee, toen de koeien in mei voor het eerst naar buiten gingen. Ik dacht nog, hierna wordt het niet beter. Maar keer op keer werd ik verrast door de verhalen van de bewoners over hun mooiste plek. En hun hartelijkheid.”

Liefde voor het gebied

Interim-directeur Herald Nobel besluit tenslotte dat de fototentoonstelling Mooiste Plek eigenlijk gaat over de liefde. De liefde van de vaarboer, rietsnijder, kanovaarder, vogelaar, boswachter – allemaal bewoners – voor het gebied. “Dat is wat ons allemaal bindt aan het gebied. Die liefde. Dus, trek er op uit. Te voet, op de fiets of kano. En geniet, maar geef vooral ook wat liefde terug. Aan het gebied en de mensen die je er treft.”

Mooiste Plek, de fototentoonstelling vol verhalen, is te zien in Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Van 20 tot en met 29 oktober als onderdeel van de Beleefweek. De openingstijden en alle andere activiteiten staan in de Weerribben-Wieden-App en op https://www.visitweerribbenwieden.com/nationaal-park/beleefweek/activiteiten-2023/

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie