Weerribben-Wieden als proeftuin voor onderwijs en onderzoek

Donderdag 23 juni presenteerden studenten van Saxion Hogeschool in bezoekerscentrum Sluuspoort in Zwartsluis de resultaten van hun onderzoeken in Nationaal Park Weerribben-Wieden. De 4 groepen studenten uit verschillende opleidingen deden 5 maanden onderzoek en kwamen met verrassende adviezen en producten. Een audiotour, een app, tips om meer jongeren te trekken en een kunstroute. Nationaal Park Weerribben-Wieden is proeftuin voor onderwijs en onderzoek. Elk jaar onderzoeken studenten actuele vragen en komen met antwoorden of producten. Dit keer over de verhalen in het Nationaal Park, Sluiszicht in Blokzijl, meer jongeren aantrekken in Zwartsluis en de verbinding tussen Zwartsluis en Weerribben-Wieden.

Project ‘Tell the stories of Weerribben-Wieden’

Nationaal Park Weerribben-Wieden kent vele verhalen. Sommige heel bekend, andere juist helemaal nog niet. Samen met diverse belanghebbenden in het gebied gingen de studenten opzoek naar waar deze verhalen te vinden zijn. Waar liggen de kansen en hoe gaan we deze verhalen vertellen? Het resultaat van dit project is een audiotour. Deze neemt de bezoeker mee langs bijzondere verhalen en locaties.

Project ‘Experience Zwartsluis!’

Dit project staat in het teken van het aantrekkelijk maken van Zwartsluis voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Na verschillende analyses en onderzoeken komen de studenten met een aantal adviezen. Het museum wordt aantrekkelijker voor jongeren met een escape room. Hierdoor komt de doelgroep op een andere manier in contact met de collectie van het museum. Ook adviseren de studenten om de indeling van bezoekerscentrum Sluuspoort te veranderen, de turfeilanden in een nieuw jasje te hijsen en te starten met de verhuur van kleine bootjes en het promoten van het suppen. Tot slot adviseren de studenten om te starten met het verhuren van E-choppers, zodat de jongeren op een unieke en populaire manier de prachtige omgeving kunnen verkennen!

Project ‘The stories of Blokzijl’

Voor opdrachtgever restaurant Sluiszicht in Blokzijl is een projectteam op zoek gegaan naar waardevolle verhalen die verteld moeten worden. Hoe trek je met die verhalen meer bezoekers naar Blokzijl en Sluiszicht? Ook in het voor- en naseizoen. Na onderzoek is hiervoor een app ontwikkeld. In deze app staan de geschiedenis van Blokzijl en haar verhalen centraal. Deze verhalen zijn gekoppeld aan een wandelroute langs historische plekken in Blokzijl.

Project ‘Open-up Zwartsluis!’

Het hoofddoel van dit project is om Zwartsluis beter te verbinden met het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De studenten hebben o.a. onderzoek gedaan naar de wijze waarop Zwartsluis momenteel omgaat met toerisme, de geschiedenis van dit gebied en wat deze regio uniek maakt. De uitkomsten van diverse gesprekken met lokale ondernemers en overige stakeholders zijn hierin meegenomen om tot een helder resultaat te kunnen komen. Het prototype dat de studenten van ‘Open-up Zwartsluis’ hebben opgesteld is een kunstroute aan het water. De route start in Zwartsluis, loopt door Nationaal Park Weerribben-Wieden en eindigt weer in Zwartsluis.

Kunstroute langs het water om Zwartsluis beter te verbinden met het Nationaal Park.

Smart Solutions Semester van Saxion Hogeschool

Elk jaar doen studenten van Saxion Hogeschool onderzoek in en rond het Nationaal Park. Tijdens hun Smart Solutions Semester gaan deze studenten, van verschillende opleidingen, aan de slag met een complex vraagstuk. Hierbij staan vernieuwing, creativiteit en interdisciplinair samenwerken centraal. De teams bestaan uit 6 tot 8 derde- en/of vierdejaars studenten van minimaal 3 verschillende opleidingen. Aan het Smart Solutions Semester nemen ook internationale studenten en opleidingen deel. De studenten werken 5 maanden aan het project.

Nationaal Park als proeftuin

Nationaal Park Weerribben-Wieden is proeftuin voor onderwijs en onderzoek. Vraagstukken die spelen in het Nationaal Park worden onderzocht en beantwoord door studenten. Studenten kijken vaak met een frisse blik naar het gebied en komen met innovatieve oplossingen. De projecten kunnen gaan over nieuwe bedrijfsmodellen, het ontwikkelen van toeristisch aanbod of een onderzoek naar participatie en samenwerking in het Nationaal Park. Ook kunnen interdisciplinaire vraagstukken opgelost worden, waarbij studenten vanuit verschillende opleidingen samenwerken en ieder vanuit eigen perspectief naar een vraagstuk kijkt. Nationaal Park Weerribben-Wieden werkt nauw samen met Saxion Hogeschool en Wageningen University. Nicolette Bolte, student coördinator van Saxion en Harold Viscaal, parkdirecteur zien dat ondernemers en instellingen door studententeams worden uitgedaagd om bij de tijd te blijven en worden geprikkeld te blijven vernieuwen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie