De Boomfeestdag

Pak je kans om je schoolplein te voorzien van meer groen! Als vervolg op de succesvolle boomplantactie in november, kan op de nationale boomfeestdag (20 maart 2024) bij een aantal scholen gratis één of meerdere bomen aangeplant worden door de gemeente Steenwijkerland op het schoolplein. Daarnaast kan bij één school zelfs een heel voedselbosje aanplant worden met een compleet verzorgd educatief pakket. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor het belang van een groene leefomgeving. Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen gezondere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten.

Wegens succes herhaald

Afgelopen november is er een vergelijkbare actie georganiseerd waarbij er bij 3 scholen, samen met 165 leerlingen bomen aangeplant zijn. Naast het planten van de bomen kregen de leerlingen een korte les over het belang van bomen in de natuur én in de stad. Ook maakten de leerlingen een slinger met hun wensen voor de boom en leerden zij wat bomen voor hen doen. Als verrassing kregen alle kinderen die meegeholpen hadden een boompje mee naar huis om in hun eigen omgeving te planten. Om meer scholen de kans te geven hun schoolplein te vergroenen wordt de actie herhaald en zelfs uitgebreid. Bij één school kan er zelfs een gratis voedselbosje aangeplant worden.

Meer leren over voedsel en klimaat

Een voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en we dragen bij aan vergroening van de speelleeromgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Maar ook één enkele boom kan al impact maken. Bomen brengen letterlijk leven op het schoolplein en zorgen voor verkoeling op warme dagen en voor meer biodiversiteit. Ze dragen bij aan een betere luchtkwaliteit; ze produceren zuurstof, vangen  fijnstof af en slaan CO2 op. Tijdens de boomfeestdag zullen Nederlandse – inheemse- bomen geplant worden die ook groeien in Weerribben en Wieden. Zo wordt er een stukje Nationaal Park naar de schoolomgeving gebracht.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie