Proviand van het Land 

Proviand van het Land

Gesprek met Jolanda Lijster

Blokzijl kent een unieke winkel. En dat is niet (alleen) vanwege het mooi aanbod aan delicatessen en allerlei streekproducten, maar vooral omdat de winkel geen bediening kent. Klanten moeten, nadat ze hun winkelmandje gevuld hebben, zelf afrekenen. “Het gaat echt bijna altijd goed”, zegt eigenaresse Jolanda Lijster: “Een heel enkele keer lukt het niet om te betalen, dan bellen mensen me op, help ik ze er even doorheen.” 
Jolanda voor haar winkel

Jolanda had (en heeft) op de boerderij buiten Blokzijl waar ze met haar gezin woont, al een tijdje een winkeltje aan huis. “Een klein pandje aan de weg met aardappelen, wat groenten, fruit, eieren, dat werk. Het leek me leuk om ook een winkel in Blokzijl te hebben. Met een veel uitgebreider assortiment.” 

Dat laatste is gelukt. Je kijkt je ogen uit in het unieke pandje. De schappen zijn rijk gevuld met honing uit de regio, de vermaarde Boerinnenkazen, chips, sapjes, maar ook oudhollands snoepgoed. In het begin verkochten we ook groenten, maar daar hebben we helaas mee moeten stoppen. Moest ik toch te vaak weggooien. Misschien dat we dat in een later stadium misschien nog eens moeten proberen.’’ 

,,Aan de hand van wat aanslaat bij bezoekers van de winkel, pas je het aanbod aan. En dat sommige spullen wat duurder zijn dan bij de supermarkt, is onvermijdelijk’’, legt Jolanda uit: ,,Maar er is een omslag gaande. Mensen beginnen dat steeds meer te begrijpen, te waarderen. Lokaal geproduceerd is ook meestal beter van kwaliteit. Dan wil men echt wel wat meer betalen. We proberen daarbij ook zoveel mogelijk streekproducten uit dit gebied te betrekken bij ons concept. Leuk ook om op die manier de promotie te versterken.’’ 

Sinds kort runt de dochter van Jolanda snackbar De Halte in Blokzijl. ,,Gaat heel erg goed. Ook daar proberen we streekproducten te verwerken in ons aanbod. We telen zelf de Agria-aardappel, op een veld vlakbij Blokzijl. Die is zeer geschikt als frietaardappel. Elke donderdag verkopen we friet van de Agria. En wij hebben hamburgers van Van der Berg Kalveren uit Marknesse’’, vertelt ze enthousiast. 

Meer informatie over Proviand van het Land op de facebookpagina van het bedrijf. https://www.facebook.com/proviandvanhetland 

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie