Weerribben Zuivel zakelijk en verantwoord in één

Biobedrijf scoort lokaal en landelijk

Klaas de Lange, directeur en eigenaar van Weerribben Zuivel, kreeg het boerenleven met de paplepel ingegoten. Hij nam het familiebedrijf, gelegen in het pittoreske plaatsje Nederland, over van zijn ouders. ,,Het was een kleinschalige onderneming. Mijn vader was van alle markten thuis. Hij viste in het gebied, had koeien, kippen, varkens, was ook rietsnijder en hij hield een groentetuin bij. Ze waren zelfvoorzienend, iets dat gelukkig weer een beetje aan het terugkomen is.’’

In de jaren 90 begon Klaas aan het avontuur dat Weerribben Zuivel heet. En intussen een begrip is geworden. ,,We zijn meteen een biobedrijf geworden. Dat vind ik heel belangrijk. De koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en we houden ook rekening met de weidevogelstand. We besteden veel aandacht aan koecomfort en diervriendelijkheid. Zo kunnen de koeien bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Het is fijn dat steeds meer consumenten dat element ook echt zijn gaan waarderen. We hebben een langlopende samenwerking met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Die organisaties bepalen in feite het natuurbeleid en ik doe het beheer’’, legt hij uit. Waarbij de zogeheten randen langs de weides ook door het bedrijf van Klaas worden onderhouden. Verder organiseren ze ook elk jaar een paar vogelexcursies. Daar is altijd veel belangstelling voor.

Intussen is Weerribben Zuivel uitgegroeid tot een grote firma met veel koeien, veel hectaren grond en veel personeel. Er is een landelijke afzet van melk, yoghurt, kaas, kwark, boter. De kaas wordt bij een collega geproduceerd. Klaas over de groei die Weerribben Zuivel heeft doorgemaakt: ,,We hebben enorm veel werk verzet om een goeie distributie op poten te zetten. Daar valt of staat het succes mee. Dat geldt voor elk product, maar zeker voor streekproducten.’’

Wat steeds belangrijker wordt voor consumenten, is dat producten op verantwoorde wijze worden geproduceerd. Klaas hierover: ,,Herkomst wordt belangrijk gevonden, maar ook of het product gezond is. Prijs is uiteraard een dominante factor, maar mensen zijn heus wel bereid iets meer te betalen voor een eerlijk, lokaal product.’’ Producten van Weerribben Zuivel zijn verpakt in duurzame verpakkingen en liggen in deze regio onder andere bij de Jumbo in Steenwijk in het zuivelvak. ,,Jumbo is een grote afnemer’’, aldus Klaas. ,,Daar zijn we heel erg blij mee. En we leveren veel aan bedrijven als Hello Fresh en aan tientallen speciaalzaken. Verder gebruiken veel restaurants in de regio de melk van Weerribben Zuivel voor hun cappuccino.’’

Stilzetten kan Klaas slecht. Zo verwierf hij onlangs een aantal ijswinkels in Amsterdam. Niet onlogisch uiteraard gezien het feit dat melk een belangrijk bestanddeel van ijs is. Ze heten IJscuipje voor het geval u er toevallig eentje tegenkomt.

Gouden Grutto

Klaas de Lange heeft als blijk van waardering voor zijn inzet voor weidevogels uit handen van Vogelbescherming Nederland de Gouden Grutto ontvangen. De Lange kreeg de prijs vanwege zijn niet aflatende inspanningen om met zijn bedrijf ‘Weerribben Zuivel’ de biodiversiteit op een groot deel van zijn bedrijf op één te zetten. “Klaas is een echte koploper die al tientallen de jaren de verbinding zoekt met het natuurgebied Weerribben-Wieden’’, aldus een woordvoerder van Vogelbescherming Nederland.

Weerribben Zuivel
E-mail: contact@weerribbenzuivel.nl
Website: http://www.weerribbenzuivel.nl
Facebook: www.facebook.com/WeerribbenZuivel

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie