‘Brouwen is een hele kunst’

Henk de Vries maakt zijn droom waar met Koe en Kalf Bier

Henk de Vries, geboren in Wolvega (1956), maar opgegroeid in Steggerda, is zoon van een melkveehouder. Hij groeide op op de boerderij van zijn ouders. ,,Ik heb een geweldige jeugd gehad, hielp mijn vader waar en met wat ik kon en ben later ook zelf boer geworden’’, vertelt hij terwijl we aan de keukentafel van zijn huis in Baars een gesprek aanknopen over zijn huidige hobby c.q. werk. Zijn vrouw Anna schuift ook aan.

,,Ik heb de mooie tijd van het boeren nog meegemaakt in Steggerda. In de jaren zestig hadden we genoeg aan zo’n 20-25 koeien. Af en toe moest er een koe naar de slager, dan ging ik met m’n vader mee om de koe daarheen te brengen. Het vlees werd daar vervolgens verhandeld. Het was een redelijk onbezorgde tijd. Later, na de ruilverkaveling in 1967, zou het allemaal ingewikkelder worden. Grotere boerderijen, meer regels, meer gedoe, maar toch ben ik zo’n dertig jaar met veel gedrevenheid en plezier boer geweest. We zijn uiteindelijk gestopt, mede door wat lichamelijke ongemakken.’’

Eenmaal in Baars wilde Henk een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan: bierbrouwen. Het resultaat, het Koe en Kalf-streekbier, mag er zijn. Henk brouwt niet alleen thuis, maar heeft de productie buiten de deur moeten opvoeren. Dat gebeurt in Dalfsen bij een bevriende brouwer die meer capaciteit heeft.

Henk pakte het vanaf 2018 serieus op: ,,De naam komt van een paar grote stenen die bij het Fletcher Hotel hier vlakbij liggen. Die stenen hebben de bijnaam Koe en Kalf. Vond ik wel toepasselijk gezien onze geschiedenis. En de afkorting KEK bekt lekker en staat ook leuk op het etiket.’’ De verschillende bieren die Henk brouwt hebben namen als ’t Olde Wief (koosnaam van de Steenwijker Courant) en Kiek in de Pot (een rijdende uitkijktoren die door generaal Van de Kornput werd ingezet in de strijd tegen de Spanjaarden).

,,Het brouwen is een hele kunst’’, legt Henk uit terwijl hij zijn kleine brouwerijtje laat zien. ,,Er zijn zoveel mogelijkheden om bier te maken, er zijn zoveel soorten mout, zoveel soorten hop, gist, etc., type water, het is echt  oneindig. Dat maakt het ook zo leuk. Je kunt er echt een eigen draai aan geven. Alle bieren zijn bovengistend, met hergisting op de fles, waardoor een pure smaak ontstaat.’’

Om een grotere hoeveelheid te kunnen brouwen van zijn favoriete bieren, maakt Henk gebruik van de expertise en faciliteiten van de ambachtelijke Vechtdal-brouwerij in Dalfsen. Hij neemt zelf wel actief deel aan het brouwproces. Er wordt tevens samengewerkt met Leerwerkcentrum Vechtdal van Stichting Philadelphia voor het afvullen op fles en de etikettering en verpakking van het bier. Zo wordt aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt een nuttige sociale dagbesteding geboden.

Brouwplaats Koe en Kalf Baars
’t Goor
8336 KL Baars
Tel: 0521-345411 / 06-20004401
Email: info@koeenkalf.nl
www.koeenkalf.nl

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie