Proeftuinen

Wat zijn proeftuinen?

Het grootste vraagstuk dat op dit moment speelt is toekomstig integraal landgebruik. Niet alleen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, maar in heel Nederland. Hoe zorgen we daarbij voor een goede balans tussen natuur (ecologie), economie en leefbaarheid. Nationaal Park Weerribben-Wieden wil graag als pionier vooroplopen in het beantwoorden van deze vragen. fake rolex for sale

Daarom is Nationaal Park Weerribben-Wieden proeftuin voor onderwijs en onderzoek. Dat betekent dat vraagstukken die spelen in het Nationaal Park, onderzocht en beantwoord worden door studenten. Studenten kijken vaak met een frisse blik naar het gebied en komen met innovatieve oplossingen.

Deze groep studenten ontwikkelde een prototype app. Hiermee onthullen zij de verhalen van Blokzijl en denken zo meer toeristen te trekken in voor- en naseizoen.

Vraagstukken kunnen gaan over nieuwe bedrijfsmodellen, storytelling als instrument om nieuwe doelgroepen te trekken, het ontwikkelen van toeristisch aanbod of een onderzoek naar participatie en samenwerking in het Nationaal Park. Ook kunnen interdisciplinaire vraagstukken opgelost worden, waarbij studenten vanuit verschillende opleidingen samenwerken en ieder vanuit eigen perspectief naar een vraagstuk kijkt. We werken veel samen met Hogeschool Saxion en Wageningen University, maar staan ook zeker open voor samenwerkingen met andere onderwijsinstellingen.

Dit zijn de meest recente projecten:

Tell the stories of Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden kent vele verhalen. Sommige heel bekend, andere juist helemaal nog niet. Samen met diverse belanghebbenden in het gebied gingen de studenten opzoek naar waar deze verhalen te vinden zijn. Waar liggen de kansen en hoe gaan we deze verhalen vertellen? Het resultaat van dit project is een audiotour. Deze neemt de bezoeker mee langs bijzondere verhalen en locaties.

Experience Zwartsluis!

Dit project staat in het teken van het aantrekkelijk maken van Zwartsluis voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Na verschillende analyses en onderzoeken komen de studenten met een aantal adviezen. Het museum wordt aantrekkelijker voor jongeren met een escape room. Hierdoor komt de doelgroep op een andere manier in contact met de collectie van het museum. Ook adviseren de studenten om de indeling van bezoekerscentrum Sluuspoort te veranderen, de turfeilanden in een nieuw jasje te hijsen en te starten met de verhuur van kleine bootjes en het promoten van het suppen. Tot slot adviseren de studenten om te starten met het verhuren van E-choppers, zodat de jongeren op een unieke en populaire manier de prachtige omgeving kunnen verkennen!

The stories of Blokzijl

Voor opdrachtgever restaurant Sluiszicht in Blokzijl is een projectteam op zoek gegaan naar waardevolle verhalen die verteld moeten worden. Hoe trek je met die verhalen meer bezoekers naar Blokzijl en Sluiszicht? Ook in het voor- en naseizoen. Na onderzoek is hiervoor een app ontwikkeld. In deze app staan de geschiedenis van Blokzijl en haar verhalen centraal. Deze verhalen zijn gekoppeld aan een wandelroute langs historische plekken in Blokzijl.

Open-up Zwartsluis!

Het hoofddoel van dit project is om Zwartsluis beter te verbinden met het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De studenten hebben o.a. onderzoek gedaan naar de wijze waarop Zwartsluis momenteel omgaat met toerisme, de geschiedenis van dit gebied en wat deze regio uniek maakt. De uitkomsten van diverse gesprekken met lokale ondernemers en overige stakeholders zijn hierin meegenomen om tot een helder resultaat te kunnen komen. Het prototype dat de studenten van ‘Open-up Zwartsluis’ hebben opgesteld is een kunstroute aan het water. De route start in Zwartsluis, loopt door Nationaal Park Weerribben-Wieden en eindigt weer in Zwartsluis.

Heb jij zelf een idee voor een opdracht die door studenten uitgevoerd kan worden, of ben of ken jij een student die geïnteresseerd is in Nationaal Park Weerribben-Wieden? Neem dan contact op via het contactformulier.

Een kunstroute als middel om Zwartsluis meer te verbinden met Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Hieronder een overzicht van onderzoeken die eerder zijn uitgevoerd. De onderzoeken zijn per thema/aandachtsgebied gerangschikt.

Duurzaam toerisme en ondernemerschap

Communicatietoolkit voor Chinese en Taiwanese bezoekers | J. Rensink | Tourism Management​ | jaartal
Deelmobiliteit & data | J. van Triest | Klimaat & Management​ | jaartal
Crossectorale samenwerking | M. Smalbrugge | Bestuurskunde​ | jaartal
Data dashboard – C. Waaijer | Tourism Management​ | jaartal
European Wetland Centre Ossenzijl 
Ondernemerstool: check aanbod op doelgroep​
Meervoudige waarde-creatie voor toeristisch ondernemer door samenwerking met natuur/ landbouw​

Inwoners

Ecosysteem samenwerking | F. Sandbulte | Tourism Management​ | jaartal

Erfgoed & Cultuurhistorie ​

Streekproducten op de kaart

Toekomstbestendige landbouw

Boer zoekt student
Eerstejaars toerisme studenten van Saxion bedenken voor een aantal agrarische ondernemers uit het gebied een toeristisch product. Het doel is op een andere, waardevolle manier inkomsten te genereren.

Meervoudige waarde-creatie door het ontwikkelen van een toeristisch product voor agrarisch ondernemer.

​Klimaat en water

Landschapsbiografie​

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie