Blokzijler Brok, een recept van opa Prins 

Blokzijler Brok, een recept van opa Prins 

Gesprek met Rutger Prins, derde generatie bakker

De lekkernij is wereld beroemd in de regio: Blokzijler Brok. Vooral erg gewild bij de koffie, thuis of in een restaurant. In een kleine bakkerij in de Brouwerstraat in Blokzijl wordt dit wekelijks vers gemaakt. Rutger Prins, zoon van Joop Prins, zwaait er de scepter, zijn ouders hebbende distributie ter hand genomen. ,,Ik heb de zaak overgenomen van mijn vader. Die volgde op zijn beurt mijn opa op. Toen was het nog een traditionele bakkerij.  

Door alle economische ontwikkelingen verdwenen bakkers in Blokzijl uit het straatbeeld. De Blokzijler Brok bleef echter bestaan. En hoe! Rutger: ,,De verkoop groeit nog ieder jaar,. Ik heb sinds vorig jaar een medewerker in dienst. Een goede vriend van me die een bakkersverleden heeft.’’ 

,,Het is een geheim recept’’, zegt Rutger: ,,Vergelijk het met een smaakvolle speculaaskoek. Afhankelijk van de vraag wordt er één of twee keer per week gebakken. Dat wordt vers uit de oven rondgereden door mijn ouders naar tal van verkooppunten in de regio. 

Ontstaan volgens het oude recept 

Op een zekere ochtend moest Berend Prins uit Blokzijl een flinke hoeveelheid speculaas leveren aan de Regenten in het Prins Maurits Weeshuis. Tijdens het afbakken bleek de oven veel te flauw, wat resulteerde in een halfgaar product. Toch besloot hij de koek in de winkel te leggen. Het resultaat leek niet bepaald op speculaas maar werd alom gewaardeerd. Het ontstaan van de Blokzijler Brok was een feit. 

Rutger die tevens een baan als programmeur heeft, is tevreden met hoe het nu gaat: ,,We hebben een mooie afname. Als we meer zouden willen, moeten we wel automatiseren. Daar ben ik al een tijdje mee bezig om te kijken hoe dat er dan uit zou moeten zien. De combinatie van een vaste baan en het werken in de bakkerij, bevalt me overigens prima. Erg afwisselend.’’ 

Brokrandjes 

In de winkel van Proviand van het Land in de Brouwerstraat 16 wordt Blokzijler Brok verkocht, maar daar liggen ook zakjes met restjes van het bakproces, de zogeheten Blokrandjes. Ook heerlijk natuurlijk. ,,Die zijn altijd nog dezelfde dag uitverkocht. Daar moet je echt snel bij zijn’’, aldus de trotse ondernemer. 

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie