Dijkgoud Kaas, puur product uit eigen stal

Helemaal de bedoeling was het in eerste instantie niet dat de 39-jarige Blankenhamse Jelleke Holtland-Hakvoort in de kaasproductie terecht zou komen: “Ik heb in Deventer gestudeerd voor laborante. Na 10 jaar nam ik afscheid van het laboratorium. Die studie komt nog wel degelijk van pas, want er komt een hoop kijken bij het productieproces van kaas. We doen allerlei metingen aan de kaas en de melk om het product goed te laten slagen. Bijvoorbeeld het meten van vocht-, vet- en eiwitgehalte.” Het kaasmaken doet Jelleke samen met haar familie op de boerderij aan de Blokzijlerdijk 26.

Jelleke is in Blankenham geboren en getogen. Haar man is geboren op de boerderij aan de Blokzijlerdijk, waar ze nu met hun gezin wonen. “Het was altijd al een melkveebedrijf”, vertelt ze. “Robert heeft het van zijn ouders overgenomen, maar ze zijn er nog elke dag om helpen. Zijn moeder ontfermt zich dan over de kalfjes en vader voert de koeien.” De hele familie werkt mee in het bedrijf. Robert en zwager Erwin houden zich vooral bezig met de koeien en jongvee. Er staan er maar liefst 300 in de keurig onderhouden stallen. Ongeveer 20% van de melk is voor de kaas van Dijkgoud. Waar Jelleke zich vooral met het kaasproces bezighoudt zorgt zwager Hans voor de opslag en de verkoop. Zo heeft elk familielid zijn eigen expertise binnen het bedrijf.

Jelleke: “Wij gebruiken volvette melk voor onze kazen, er wordt niet afgeroomd, dit verschil proef je terug in de kazen. De koeien eten vers gras en in de winter geven we ze maïs. Wat ze eten en de kwaliteit van dat voedsel is mede bepalend voor de smaak van onze kazen. We zijn nu een jaar bezig met de productie van kaas.” “Jelleke is erg precies” zegt haar zwager Hans als hij er bij komt zitten aan het tafeltje in het boerderijwinkeltje. “Dat moet ook wel, want het is een precies werkje om het allemaal goed te krijgen.”

Het assortiment van Dijkgoud Kaas is erg overzichtelijk, de kazen (ook diverse kruidenkazen) en wat eitjes van de eigen kippen. In het winkeltje kunnen klanten zelf afrekenen. Er wordt gewerkt met één recept, van jonge tot oude kaas. Kaas is oud als ie tien maanden op de plank heeft geleden. Tijdens de rondleiding door het kleine ‘kaasfabriekje’ vallen regelmatig termen als wrongel en wei. Er wordt maar liefst tachtig liter melk gebruikt voor een kaas van acht kilo. Voordat de kazen te rijpen worden gelegd, gaan de kazen in het pekelbad. Door het pekelen neemt de kaas zout op, hierdoor wordt de kaas langer houdbaar en steviger. De kazen blijven circa anderhalve dag in de pekel. Daarna kunnen de kazen afrijpen, beschermlaagje er omheen en naar de imposante rijphal.

Voor wie meer wil weten over het productieproces van de kazen van Dijkgoud, op YouTube staat een leuk filmpje:

Dijkgoud Kaas
Blokzijlerdijk 26
8373EL Blankenham
Website: www.dijkgoud.nl
Openingstijden: Altijd geopend
Meer info op Facebook: https://www.facebook.com/melkveehouderij.holtland.raggers/

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie