Moerasimker al 43 jaar actief in Kalenberg

Hobby bij toeval begonnen

Al ruim veertig jaar is Gerard Schoemaker uit Kalenberg imker. Wat volkomen toevallig begon, werd een bezigheid voor het leven. De Moerasimker, zoals het bedrijf van Gerard en zijn vrouw Janny heet, is intussen een begrip in de wijde omtrek. Gerard over hoe het begon: “Een vriend van me had duiken als hobby. Ik hielp hem daarbij door voor de zuurstof te zorgen. Hij kreeg van zijn dokter het advies om bijen te gaan houden, zodat hij af en toe gestoken zou worden. Was beter voor zijn immuunsysteem. We hebben toen samen een volkje gekocht. Ik was pas 17 jaar.”

Imker Gerard Schoemaker van Moerasimker

Het imkeren greep Gerard meteen. Al gauw kwamen er meer volken bij. Hij bouwde zelf wat kasten. Nu, 43 jaar later, is de Moerasimker niet meer weg te denken uit dit gebied. De geboren Kalenberger is in het dagelijks leven werkzaam bij Campina in Wolvega. De bijen doet hij erbij. “Samen met mijn vrouw lukt dat prima. Het is veel werk, maar erg leuk om te doen. We produceren voorjaars- en zomerhoning.”

De honing uit de Weerribben is van uitstekende kwaliteit. Gerard: “Probleem in het gebied is echter wel de biodiversiteit. Dat zou beter mogen.” Met Janny onderzoekt hij momenteel welke planten het eerst ‘bezocht’ worden door de bijen, zodat ze goed kunnen inschatten waar en wanneer de bijen kunnen beginnen met ‘oogsten’. De voorjaarshoning komt vooral van wilgen, de zomerhoning vooral van lindebomen.

De wereld van de bijen is een wondere wereld, vertelt de imker: “Bijen gaan maximaal zo’n 1500 tot 2000 meter hiervandaan om naar honing te zoeken. Als ze die gevonden hebben, seinen ze elkaar in waar de honing te halen is. Dat is toch prachtig.”

Bij de Moerasimker is het hele jaar door honing te koop. Even langsgaan is voldoende of een belletje, dat kan ook.

De Moerasimker
Kalenberg Noord 49
8377HB Kalenberg
Tel: 06-20393013
E-mail: gerardschoemaker42@gmail.com
Website: www.moerasimker.eu

Terug naar Lekkers uit de Kop

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie