De akkerranden van meer dan 50 boerenbedrijven in het Nationaal Park stonden er dit jaar kleurrijk bij. De boeren kregen dit voorjaar van Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden, LTO Noord, Gemeente Steenwijkerland en Visscher Holland een bloemzaadmengel. Dit mengsel zit vol met verschillende inheemse soorten, zoals de klaproos en wilde cichorei, die goed zijn voor insecten en de biodiversiteit.

Bloemrijke akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit – foto Klaas de Lande

Ook op het melkveebedrijf van Harrald Helmers en Annemiek Lukas in Giethoorn waren de akkerranden extra bloemrijk. “Wij zijn wel meer bezig met duurzaamheid. Zo zaaien we klaver in, in het grasland voor het binden van stikstof en voor meer eiwit van eigen land. Dat gras voeren we het liefst zo veel mogelijk vers aan de koeien. Als wij er langs gaan dan staan ze er goed van te smullen.”

De bloemrijke akkerranden zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook goed voor de insecten en vlinders. Daarmee gaat het niet goed in Nederland. Meerdere studies tonen aan dat tot wel 75% van de insectenpopulaties zijn verdwenen. Dat is slecht voor de biodiversiteit (veel verschillende soorten). Insecten hebben allerlei nuttige functies, zoals het bestuiven van fruitbomen. Sommige insectensoorten zorgen zelfs voor natuurlijke plaagbestrijding. Zo eten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld bladluizen.

Om de insecten en vlinders een handje te helpen trekken verschillende partijen uit Nationaal Park Weerribben-Wieden samen op. Dat is goed voor natuur én landbouw. De bloemzaden zijn inheems en meerjarig. Natuurmonumenten keek mee om te checken of de insecten wel echt wat aan deze mengsels hebben. Veel bloemzaadpakketten bevatten wel mooie bloemen, maar als dat geen Nederlandse, of nog liever lokale soorten zijn, komen er minder insectensoorten op af. Dit pakket is én fleurig én goed voor die insecten.

Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden en haar 10 gebiedspartners (waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LTO Noord en de riettelersverenigingen) geloven in de kracht van verschillende partijen die samenwerken om de grote problemen rondom klimaat, stikstof, energie, wonen, etc. op te lossen. Het relatief kleine project ‘bloemrijke akkerranden’ levert alvast een bijdrage aan een betere balans tussen natuur, economie en leefbaarheid.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie