Word jij onze vederkruid-verdelger of waterwaaier-wachter? Verdiep je in de onderwaterwereld van Nationaal Park Weerribben-Wieden en help mee om invasieve exoten aan te pakken. Je organiseert een evenement voor omwonenden om samen inheemse soorten een kans te geven!  

Invasieve exoten zijn planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen ervoor zorgen dat inheemse soorten gedeeltelijk of geheel verdwijnen. Dat gebeurt ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Help jij deze zomer mee om het aantal exoten terug te dringen? In dit Groen Traineeship word jij een échte beschermer van onze inheemse dieren en planten. 

Foto Martin van Lokven
Exoten uit de sloten

Van kennis tot actie: samen tegen invasieve soorten 

Ga 10 dagen op exoten-excursie en leer alles over invasieve exoten en de natuur in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je maakt kennis met experts vanuit verschillende groene organisaties, volgt trainingen in eventmanagement en marketing, en gaat op excursie met o.a. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Bijvoorbeeld een dag op pad met de boswachter van Weerribben-Wieden! 

Vervolgens pas je samen met mede-trainees jouw verse kennis en skills toe om een evenement te organiseren: van opzet tot uitvoering. Tijdens dit evenement motiveer jij omwonenden van Nationaal Park Weerribben-Wieden om zelf aan de slag te gaan en blijvend actie te ondernemen tegen de invasieve soorten. Je bent samen met jouw mede-trainees verantwoordelijk voor de logistiek en het betrekken en activeren van verschillende doelgroepen. Dit doen jullie natuurlijk niet alleen, maar samen met Nationaal Park Weerribben-Wieden, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie. 

Jouw inzet 

 • Je doet kennis op over exoten (en dus ook de niet-exoten) en hoe je deze kan herkennen.  
 • Je organiseert samen met verschillende organisaties een evenement voor omwonenden van Nationaal Park Weerribben-Wieden op een zelf gekozen datum in september.  
 • Je verdiept je in de doelgroep en hoe je hen het beste bereikt en activeert om deel te nemen aan het evenement.  
 • Je houdt je bezig met de communicatie en promotie van het evenement.  
 • Je neemt actief deel aan het traineeship en vergroent zo jouw CV met het Groen Traineeship certificaat. 
 • Je helpt lokale overheden en organisaties met het oplossen van een maatschappelijk probleem.  
 • Je levert een waardevolle bijdrage aan een groter lopend project rondom invasieve exoten vanuit eerder genoemde organisaties en provincie Overijssel, gemeente Steenwijkerland en Waterschap Drents Overijsselse Delta.  

Jouw impact 

In dit Groen Traineeship zet jij je in om het gevaar van invasieve exoten onder de aandacht te brengen en toe te werken naar een oplossing. Zo kan jij bijvoorbeeld met jouw hoge dosis creativiteit meedenken over de communicatie. Of met jouw planmatige aanpak een draaiboek voor het evenement in elkaar zetten en de logistiek regelen. Of weet jij vanuit jouw sociale karakter goed contact te onderhouden met alle betrokken organisaties, vrijwilligers en potentiële deelnemers? Nationaal Park Weerribben-Wieden, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie geven je kaders mee en ondersteunen je waar nodig. Je hebt uiteraard de vrijheid om het evenement samen met mede-trainees vorm te geven.  

Wanneer? 

 • Startdag: vrijdag 2 augustus (16:00 – 18:00u, eventueel online) om de groep alvast te leren kennen.  
 • 10-daagse exoten-expeditie: vrijdag 9 augustus – zondag 18 augustus (09:00 – 20:00, met een uur lunchpauze en vrije tijd na het avondeten) 
 • Evenement: een door jullie gekozen datum in een weekend in midden september. 

Kom je in de knel met vakantieplannen? Geef het aan. We kunnen altijd even overleggen wat de mogelijkheden zijn.  

10-daagse exoten expeditie 

In dit Groen Traineeship ga je met de hele groep op exoten-expeditie in Nationaal Park Weerribben-Wieden van zaterdag 9 augustus t/m zondag 18 augustus. Op locatie is ruimte om gezamenlijk te werken, koken en eten of om een leuke activiteit te ondernemen. Soms is er de mogelijkheid om te werken bij één van de betrokken organisaties. Ook tijdens de trainingen en workshops ontdek je verschillende plekken in Nationaal Park Weerribben-Wieden.  

Overnachten 

Basisvoorzieningen zijn aanwezig op locatie (internet, elektrische fietsen, ruimte om te koken en werken, budget voor eten en drinken, etc). Jij hoeft alleen een tentje, slaapspullen en een laptop mee te nemen. Verdere praktische informatie en een paklijst worden t.z.t. gedeeld.  

Locatie 

Camping de Blauwe Hand 
Beulakerweg 1, 7946LX Wanneperveen 
Overijssel, Nederland 

Aangezien deze locatie moeilijk te bereiken is met het OV bieden we op de eerste en laatste dag een pendeldienst aan van en naar Station Steenwijk. 

Het Groene Traineeship biedt jou 

 • Een concreet project georganiseerd vanuit verschillende (natuur)organisaties.  
 • Diverse trainingen en excursies zoals een trainingen over doelgroepen, marketing en invasieve exoten, en een bezoek aan De Weerribben en aan De Wieden.  
 • Toegang tot een groot netwerk van organisaties. 
 • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan. 
 • Een inspirerende omgeving waar je jouw talenten kan ontdekken en ontwikkelen.  
 • De kans om groene organisaties van binnenuit te leren kennen.  
 • Een certificaat om je CV te vergroenen.  
 • Professionele begeleiding. 
 • Overnachting met werkplekken voor 10 dagen.  
 • Reiskostenvergoeding. 
 • De mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan gezondere natuur. 

Over de organisatie 

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveengebied van Noordwest-Europa. Het enige Nederlandse Nationaal Park met het Europees diploma excellent natuurbeheer. Ontstaan door mensenhanden en de kracht van de natuur. Het is een plek waarmee inwoners en ondernemers van oudsher sterk verbonden zijn. In stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden werken verschillende gebiedspartijen samen aan een robuust en toekomstbestendig gebied.  

Interesse? 

Ben jij 16 t/m 29 jaar oud? Ben jij klaar om jouw impact te vergroten en een echte exoten expert te worden? Herken je jezelf helemaal in dit project? Schrijf je dan in via de aanmeldknop

Meld je aan voor 26 juli! 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie