Hollands Licht in de Kop van Overijssel

Fotograaf Theo de Witte maakte een prachtig fotoboek, Hollands Licht in de Kop van Overijssel. Het ‘Hollands Licht’ dat werd gezien door de meesters van de 17e eeuw, is volgens velen uitgestorven met het verdwijnen van de Zuiderzee. In zijn boek laat De Witte zien dat het beroemde licht nog steeds te vinden is. Een aantal foto’s mochten wij gebruiken op onze nieuwe website.

Sint Nicolaaskerk in Vollenhove

Door de ogen van fotograaf Theo de Witte leer je de Kop van Overijssel beter kennen. Aan de hand van licht, locatie en moment laat hij zien dat elke foto een uniek ogenblik in de tijd is. “Een foto is voor mij niet een directe registratie van de werkelijkheid, maar heeft een lading, een soort magie. De sfeer en spanning is iets wat je niet direct ziet, maar wel aanvoelt.”

In De Kop

“Tussen Steenwijk, Giethoorn, Blokzijl, Kuinre en Oldemarkt ligt, in de Kop van Overijssel, Nationaal Park Weerribben-Wieden. Voormalige zeedijken vlechten schilderachtige dorpen en oude koopmanssteden aan elkaar. Het ruige landschap toont nog altijd tekenen van de strijd van de mens tegen de weerbarstige natuur.

Toeristen uit alle windstreken ontmoeten bewoners van deze streek en horen hun kleurrijke verhalen. Verhalen over veenwerkers en rietsnijders, over turf en boter, over zomer en winter. Over hoe het is, en vooral ook over hoe het was. De petgaten, legakkers en veenplassen zijn er niet zomaar gekomen. De bossen en lintdorpen evenmin. Het land is op de zee veroverd of door vervening herschapen tot wat het nu is.”

Nationaal Park Weerribben-Wieden is de plek om in alle rust bij te komen. Zwervend over het water of dwalend langs fiets- en wandelpaden. De plek om te genieten van een terrasje aan het water, of je culinair te laten verrassen in één van de vele knusse restaurants.

Het boek van Theo de Witte neemt je mee op reis door de stilte van eindeloze natuur, voert je langs bijzondere plekken waar de tijd lijkt stil te staan of waar het juist bruist van leven.

Je kunt het boek rechtstreeks bestellen bij de maker.

Hollands Licht in de Kop van Overijssel, Theo de Witte

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie