Icoon van Nationaal Park Weerribben-Wieden ‘De Wicher’ is terug.  

Na jaren werkeloos geweest te zijn, wordt de volledig herstelde Spinnenkop molen ‘de Wicher’ zaterdag 10 september weer in gebruik genomen. Dit gebeurt op de officiële opening van de jaarlijkse Overijsselse molendag. Dit jaar vindt deze voor de 30e keer plaats en deze keer bij de Spinnenkop molen aan de Hoogeweg in Kalenberg. Gedeputeerde van de Provincie Overijssel Roy de Witte en wethouder Melvin Smit van de gemeente Steenwijkerland zullen de herstelde Spinnenkopmolen ‘de Wicher’ in gebruik stellen.

Het heeft even geduurd maar vanaf zaterdag is één van de meest fotogenieke molens van Overijssel weer te bezichtigen. Nadat een rukwind op een stormachtige dag van 8 december 2018 ervoor zorgde dat er een roede afbrak, moest Staatsbosbeheer het geplande onderhoudsplan van de molen aanpassen. Waarbij niet alleen de vijzelbak en beschoeiing vernieuwd zouden worden kwam daar nu ook de roeden bij.

Deze extra onvoorziene uitgaven konden niet zomaar uit het reguliere budget betaald kon worden. Met extra bijdragen van de Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden, Gemeente Steenwijkerland, het Buitenfonds, particuliere giften en Staatsbosbeheer kan de molen nu weer volop draaien.

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft molenbouwer Willem Dijkstra uit Sloten de molen op vakkundige wijze hersteld. Bijzonder is dat het hout voor de roeden uit de Staatsbosbeheer bossen van de Boswachterij Sleenderzand komt en gezaagd is door de wind aangedreven oude houtzaagmolen ‘De Rat’ in IJlst.

‘De Wicher’ in Kalenberg is de enige spinnenkop in Overijssel. Het is nog een ‘jonkie’ met 1982 als geboortejaar. Op dezelfde plek stond tot 1943 eenzelfde type molen. Deze is midden in de Tweede Wereldoorlog gesloopt en het duurde bijna 40 jaar voordat er weer een nieuwe spinnenkop in Nationaal Park Weerribben-Wieden verscheen.

Tot de afbraak in 1943 stond op dezelfde plaats een spinnenkopmolen die eigendom was van de familie Boon en werd bemalen door Dirk Hoen. Op initiatief van de Stichting ‘Vrienden van de Weerribben’ is Staatsbosbeheer in 1981 begonnen met de herbouw van deze molen, volgens een bouwtekening van A. Sipman door molenmakersbedrijf Bouw ’75 uit Workum en Staatsbosbeheer oud-medewerker en molenaar Hans Elzenaar. Als eerbetoon aan de toenmalige natuurbeschermingsconsulent ir. Wicher L. Jansen heeft de molen de naam ‘De Wicher’ verkregen.

De molen heeft ook nu nog zijn oorspronkelijke functie behouden, namelijk bemaling van de Boonspolder. Daarnaast is de molen van cultuurhistorisch belang voor de gemeente Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden en vormt samen met de verveners-, molenaarswoning Hoogeweg 3 een van de iconen van het park.

Zaterdag 10 september tussen 12.00 uur en 15.00 uur en zondag 11 september van 10.30 tot 15.00 uur is de molen te bezichtigen voor het publiek.

[bron Staatsbosbeheer]

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie