Lekkers uit de Kop

Nieuwe serie streekproducten uit Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is niet alleen het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa of het leefgebied van de otter. Het is ook de plek waar ambachtelijk producenten elke dag vol passie werken aan het maken van hun streekproducten. Die producten zijn nu gebundeld onder een nieuwe naam: Lekkers uit de Kop.

In Blokzijl werd op 28 november het kakelverse samenwerkingsverband Lekkers uit de Kop gevierd met een diner. Samengesteld en gekookt door chef-kok Seb Smit van het Prins Mauritshuis. Ook is de interactieve kaart gelanceerd waarop alle deelnemende producenten te vinden zijn. Op de kaart alle adressen en bijzondere verhalen over waarom de makers deze producten zo graag maken.

Heerlijk diner vol streekproducten als start van Lekkers uit de Kop

Van de grond naar de mond

Circulair en dichtbij huis produceren en eten wordt steeds belangrijker. De afstand van de grond naar de mond verkleinen helpt het milieu en stimuleert bovendien de lokale economie. Dit zie je ook terug in het logo. Het riet en het golvende water is een duidelijke verwijzing naar Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ronde vorm verwijst naar samenwerken en circulariteit. De samenwerking Lekkers uit de Kop is mede mogelijk gemaakt door de gemeente en een subsidie van LEADER, een programma dat investeert in ideeën uit de samenleving die zorgen voor een mooi en leefbaar platteland.

Het menu en de makers

Terwijl door de smalle straatjes van Blokzijl de boeren met hun trekkers af en aan rijden – wat iedereen hier overigens heel normaal vindt – verzamelen in de sfeervolle Club Orange, onderdeel van het Prins Mauritshuis, in de Brouwerstraat de makers en andere genodigden voor het diner. Gerookte palingmousse, zacht gegaarde varkensfilet carpaccio, rivierkreeftjes, picanha van Gieters rund, risotto van rode biet, mierikswortel en walnoot, chocolade panna cotta met honing en notenijs. Een greep uit het 5-gangen diner gemaakt met producten uit de Weerribben-Wieden.

Het logo van Lekkers uit de Kop

De paling en rivierkreeft worden gevangen door Wiedenvis. “Een plaag en delicatesse gelijk” vertelt Stefan Lok over de rivierkreeft. Vangen en opeten helpt bij de bestrijding van de plaag. Rijkelijkhuizen leverde het biologische varkensvlees. Trots vertelt Gerard dat na een omschakeling van twee jaar nu ook het melkvee biologisch is. Zoon Tom zal het bedrijf op termijn overnemen en werkt nu al volop mee. Nog zo’n familiebedrijf is de Blokzijler Brok. Rutger Prins nam het bedrijf van zijn vader over, die het eerder weer van zijn vader overnam. Inclusief het geheime recept, waar echt niets over prijs gegeven wordt. “Het lijkt op speculaas”, is alles wat hij los laat. Wel vertelt Rutger dat een belangrijke reden om mee te doen aan Lekkers uit de Kop is dat hij zag hoe de bakker en de groenteboer uit Blokzijl verdwenen. “Door de krachten te bundelen en lokaal te produceren vullen de leegstaande winkels zich hopelijk weer met lokale bedrijven”.

Een voorbeeld daarvan is bierbrouwerij Klinkert. Nadat er verschillende bedrijven in het pand van vader Klinkert – ooit ook brouwer – gevestigd waren, kwam het een paar jaar geleden leeg te staan. Zoon Kees begon samen met zijn vrouw Grytsje een brouwerij en winkel met eigen bier en andere streekproducten. Dit jaar verdubbelden ze het brouwen van 200 naar 400 liter per week. Met water uit hun eigen bron! Notengaard Bisschop leverde de walnoten voor het nagerecht. Eén van de grootste notengaarden van Nederland, gewoon in Kallenkote. Ze hebben ook fruitbomen. Als Roderik vertelt over de bloedappels en bloedperen die ze ook kweken, beginnen zijn ogen te glimmen van trots. “Zo mooi als je die opensnijdt” zegt hij. Lindehoning, die een beetje naar munt smaakt, komt van de bijen van Evert van Ginkel, die al zijn hele leven imker is. Hij weet ontzettend veel over bijen en kan uren vertellen over hoe bijzonder ze zijn. Echt de moeite waard om eens langs te gaan.

Al verschillende afnemers

Hierboven slechts een aantal voorbeelden van de aangesloten producenten. Op de interactieve kaart zijn zij en alle anderen terug te vinden. Je leest er hun bijzondere verhalen waarom zij hun streekproducten maken. Naast dat de makers vaak zelf hun producten verkopen, leveren ze ook aan verschillende afnemers. Zo verkoopt onder andere de Coop in Blokzijl al een aantal producten en zijn er verschillende winkels, cafés en restaurants die producten gebruiken en verkopen. René Reupkes van Buitenkoken Giethoorn kookt met groepen op houtvuur. Hij leert zijn gasten de lekkerste gerechten maken en gebruikt daar de streekproducten voor. Maar zegt hij: “Ik neem ze ook mee wandelen in dit bijzondere natuurgebied, want ik wil mensen laten zien hoe mooi en geweldig het hier is!”

Nationaal Park

Een nieuw merk voor streekproducten uit het gebied was oorspronkelijk een initiatief van één van de bewoners. Fred Postma uit Blokzijl meldde zich bij stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden met zijn idee. De stichting heeft samen met Fred een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van de ondernemers in Lekkers uit de Kop. De stichting houdt zich bezig met het opstarten en stimuleren van projecten die de balans tussen natuur, leefbaarheid en economie verbeteren. In de unieke natuur van het Nationaal Park maken de makers hun producten. Door de makers met elkaar te verbinden in een nieuw streekproductenmerk moeten bewoners en bezoekers makkelijker de weg vinden naar lokaal geproduceerd eten en kunnen ze in de vele restaurants genieten van de lokale lekkernijen.

Alle producenten, hun producten en verhalen vind je hier. Wil je meedoen met Lekkers uit de Kop? Meld je dan hier.

Alle aanwezigen bij de start van Lekkers uit de Kop

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie