Meer zeldzame bloemen door herstel natte hooiland in De Weerribben

Staatsbosbeheer heeft in De Weerribben de afgelopen maanden een herstel uitgevoerd van een aantal natte hooilanden. Hierdoor krijgen zeldzame bloemen en orchideeën meer ruimte om te groeien. Deze werkzaamheden zullen de komende winter verder worden uitgevoerd.

De Weerribben is een waterrijk gebied en kent vele natte hooilanden. Kenmerkend van natte hooilanden zijn de prachtige en zeldzame bloemen zoals de Gewone Dotterbloem en Bleke Zegge, maar ook orchideeënsoorten zoals Rietorchis en Welriekende nachtorchis. Daarnaast de vlinder Zilveren Maan en moerassprinkhaan komen in natte hooilanden voor.  

Links de pas afgeschraapte natte hooiland wat tot voor kort geleden nog vol stond met  pitrus en gras. In de toekomst krijgt deze hetzelfde uitstraling als de rechterkant van de foto. © Staatsbosbeheer

Maar deze natte hooilanden groeien langzaam dicht en raken langzaam verbost. Zonder water droogt dit hooiland uit en de bloemrijke planten worden verstikt door de grassen die ontstaan.

Bij het herstel van natte hooilanden schraap je de bovenste centimeters er af om er voor te zorgen dat water weer bereikbaar is voor het bovenste deel van de hooilanden. Hierdoor kan op verschillende momenten in het jaar het grasland onder water staan.

Een voorbeeld van een bloemrijk natte hooilandperceel in De Weerribben. Een toekomstbeeld van de nu afgeschraapte natte hooilanden. © Philip Friskorn

Het schrapen van de toplaag van de natte hooilanden wordt gedaan met een kraan en er wordt ongeveer 15 hectare hersteld. De vergraste delen worden afgeschraapt en aangrenzende bloemrijke natte hooilanden zorgen doormiddel van zaadverstuiving dat er ook op de geschraapte natte landen bloemen gaan groeien. 

Bron: Staatsbosbeheer

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie