Nationaal Park presenteert Landschapsbiografie

Indrukwekkende geschiedenis Weerribben-Wieden beschreven in omvangrijk boekwerk

Maandagmiddag presenteerde Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden haar Landschapsbiografie. In 150 pagina’s beschrijven Jan Neefjes en Hans Bleumink (Overland) de geschiedenis van het gebied. Van de voorlaatste ijstijd tot en met de ruilverkaveling na WOII. Namens het bestuur van de stichting overhandigde Albertine de Jonge een 1e exemplaar aan Jan Neefjes. Dat exemplaar was gevat in een mooie houten doos, gemaakt door het Steenwijkerlandse C@S (circulair ambachtscentrum). Ook experts en bewoners die meewerkten aan de biografie kregen een exemplaar.

Bestuurslid Albertine de Jonge overhandigt een 1e exemplaar aan schrijver Jan Neefjes

Kenmerkende hoogtes en laagtes

“Ik ben zelf best veel in het gebied geweest, heb er ook veel gefietst” vertelt schrijver Jan Neefjes in zijn presentatie over de Landschapsbiografie. “En toch was ook ik nog verrast door de duidelijk herkenbare stuwwallen (de hoger gelegen delen bij Steenwijk-Paasloo en Vollenhove) die zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Die hoogtes in combinatie met verder veel lager gelegen, natte gebieden, zijn echt kenmerkend voor Weerribben-Wieden.” In vogelvlucht neemt Neefjes de aanwezigen mee door de landschapsbiografie. Naast de ijstijd, komen ook Vollenhove als bestuurlijk centrum, de ontginning van de veengronden, het kustlandlandschap langs de voormalige Zuiderzee en de inpoldering aan bod. Daarmee maakt de landschapsbiografie sporen van het verleden, die vaak ook vandaag de dag nog te zien zijn, zichtbaar.

Kunstschilder herontdekt schoonheid

Nu wordt Weerribben-Wieden, 1 van de 21 Nationale Parken van Nederland, geroemd om het natuurschoon. Dat was ooit wel anders. Toen de turfwinning eindigde en grote delen van het gebied onder water stonden, vroegen velen zich af of er nog wel iets te halen viel. Er was behoefte aan kostbare landbouwgrond en er werden plannen gemaakt voor volledige inpoldering. Die plannen zijn maar deels uitgevoerd. De herwaardering van de schoonheid van het gebied kwam o.a. met de komst van kunstschilder Willem Bastiaan Tholen naar Giethoorn. Hij legde met zijn schilderijen de basis voor hernieuwde interesse in het gebied.

Meer dan natuur

In zijn openingswoord legt interim-directeur Herald Nobel uit dat het schrijven van de Landschapsbiografie onderdeel is van het programma Nationaal Park Nieuwe Stijl. In dat programma heeft stichting NPWW de afgelopen jaren o.a. de verbinding versterkt tussen bewoners, bedrijven en bezoekers. En is er veel meer aandacht gekomen voor de relatie van het natuurgebied met de steden en plaatsen eromheen. “Je kunt de prachtige natuur van Weerribben-Wieden niet los zien van de geschiedenis van het ontstaan van het gebied. Aan de ene kant onder invloed van de natuur, zoals de glooiingen in het landschap uit de voorlaatste ijstijd. Maar ook door invloed van de mens, zoals door turfwinning en inpoldering. “

Voor iedereen beschikbaar

Voor stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden is het belangrijk dat iedereen, bewoners en geïnteresseerden van buiten, toegang heeft tot de Landschapsbiografie. Daarom is gekozen voor een digitale uitgave die hier te vinden is. Daarnaast komen er exemplaren in de bibliotheken en musea in het gebied. Ook worden er lesprogramma’s voor het onderwijs gemaakt en komt er een speciale lezingen reeks.

Landschapsbiografie Weerribben-Wieden
door Jan Neefjes en Hans Bleumink (Overland) en Ab Grootjans (LESA)
In opdracht van Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden
Opmaak en druk Bijzonder Druk, Steenwijk

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie