Op boomfeestdag – 20 maart – kleuren schoolpleinen groen 

Kinderen die opgroeien in het groen bewegen meer, ervaren minder stress, ademen gezondere lucht in, kunnen zich beter concentreren op school en hebben meer sociale contacten. Daarom kunnen op de Nationale Boomfeestdag (20 maart) bomen aangeplant worden op het schoolplein. Ook kan bij één school zelfs een heel voedselbosje aangeplant worden. Met deze actie van gemeente Steenwijkerland, Nationaal Park Weerribben-Wieden en IVN Natuureducatie wordt aandacht gevraagd voor het belang van een groene leefomgeving. 

Ook meer bomen in het Nationaal Park 

Ook de boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn op zoek naar een aantal schoolklassen die willen helpen met het planten van een heleboel bomen in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zij maken er met de kinderen een echt educatief boomplantfeestje van. Wil je met je school kans maken op een gratis groener schoolplein inclusief een verzorgde ‘bomenles’, of samen met je klas bomen planten in het Nationaal Park? Meld je dan voor 12 februari aan via info@npweerribbenwieden.nl. Je ontvangt dan een aanmeldformulier.  

Wegens succes herhaald 

Afgelopen november was er een vergelijkbare actie, waar bij 3 scholen samen met 165 leerlingen, bomen aangeplant zijn. Naast het planten van de bomen kregen de leerlingen een korte les over het belang van bomen in de natuur én in de stad. Ook maakten de leerlingen een slinger met hun wensen voor de boom en leerden zij wat bomen voor hen doen. Als verrassing kregen alle kinderen een boompje mee naar huis om daar te planten.  

Meer leren over voedsel en klimaat 

Een voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Met de aanleg van een voedselbosje leren kinderen over voedselproductie, wordt gezond eten toegankelijk en dragen we bij aan vergroening van de omgeving, biodiversiteit en klimaatadaptatie.  

Elke boom telt 

Maar ook één enkele boom kan al impact maken. Bomen brengen letterlijk leven op het schoolplein en zorgen voor verkoeling op warme dagen en voor meer biodiversiteit. Ook dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit, produceren zuurstof, vangen fijnstof af en slaan CO2 op.  

Tijdens de boomfeestdag zullen Nederlandse – inheemse – bomen geplant worden, die ook groeien in Weerribben-Wieden. Zo wordt er een stukje Nationaal Park naar de schoolomgeving gebracht. Deze boomplantactie is een initiatief van Gemeente Steenwijkerland, IVN Natuureducatie, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Wil je weten wat een voedselbosje op het schoolplein inhoudt? Kijk dan op https://rb.gy/vzhogs 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie