Stichting Nationaal Park Wieden-Weerribben vindt onderdak in Villa Rams Woerthe: ‘Wij zijn voor elkaar gemaakt’

Uit De Kop van, maandag 8 mei 2023

STEENWIJK – “Willen wij wel zo op chique?” vraagt voorzitter Marga Kool zich af als directeur Inge Osinga van Villa Park Rams Woerthe de Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden onderdak aanbiedt. “Ja,” luidt na rijp beraad het antwoord. Sinds 1 mei huurt de stichting twee ruimtes in de villa.

“Deze ruimte was vroeger de slaapkamer van meneer en mevrouw Tromp Meesters,” vertelt Inge Osinga. Samen met Marga Kool zit ze aan tafel in de kamer op de eerste etage met uitzicht op Park Rams Woerthe. De ruimte is gevuld met tafels, stoelen en bureaus, die in gebruik zijn bij de vijf medewerkers van Stichting Nationaal Park Weerrribben-Wieden. De kamer daarnaast is ingericht als vergaderruimte. De meubels zijn degelijk, maar geen museumstukken en zeker niet chique. “Het zijn oude meubels van de gemeente die we op zolder hadden opgeslagen,” legt Osinga uit. Kool is er blij mee. “We wilden de ruimte low budget inrichten en kregen daarbij ook hulp van een circulair ambachtscentrum.” 

Inge Osinga (links) en Marga Kool Foto: Hilda Knol

Behoefte aan een vaste plek 

Kool vertelt dat de Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden in coronatijd is opgericht. Zij houdt zich bezig met het opstarten en stimuleren van projecten die de balans tussen natuur, leefbaarheid en economie verbeteren. De lancering vorig jaar november van de streekproductenlijn Lekkers uit de Kop is daar een mooi voorbeeld van. Alle werkzaamheden doen het bestuur en de werkorganisatie de eerste 3,5 jaar vanuit huis, bij Natuurmonumenten of bij ondernemers. “Na corona kregen we behoefte aan een vaste plek, waar we ook groepen kunnen ontvangen en onze materialen opslaan,” vervolgt Kool. In Villa Rams Woerthe is ruimte beschikbaar. Osinga: “In deze kamer zat tot september vorig jaar een social mediabedrijf. Eigenaar Hendrick de Keyser Monumenten zocht daarom een nieuwe partner, die hier goed past.” Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft interesse, maar twijfelt ook. “Willen wij wel zo op chique en hebben we wel zoveel geld?” vraagt Kool zich af. De stichting is immers afhankelijk van subsidie van gemeente en ministerie van LNV. Als de partijen met elkaar in gesprek gaan, komen ze al gauw tot overeenstemming. “We zijn voor elkaar gemaakt,” luidt de conclusie van Osinga. Ze legt uit dat Hendrick de Keyser Monumenten dezelfde doelstelling heeft als Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden. “Ook wij komen op voor natuur en erfgoed. Onze organisatie heeft geen winstoogmerk, we vinden dat dit monument geleefd moet worden, we behouden de villa door hem te gebruiken.” 

Open Dag

De stichting kan zo de ruimtes in de villa huren. De medewerkers voelen zich al helemaal thuis in het monument met als buren een psycholoog, een reïntegratiebureau en een handelsorganisatie in wortels en uien. Voortaan zullen hier de bestuursvergaderingen plaatsvinden en kunnen studenten aan hun onderzoeken werken. Ook wil de stichting in de toekomst wellicht hier spreekuur houden voor mensen die ideeën hebben voor een project in het Nationaal Park. Een Open Dag komt er sowieso. De vrouwen nodigen iedereen daar nu alvast voor uit.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie