Succesvolle slootjesdagen IVN Noord-West Overijssel

Welke diertjes leven er allemaal in, op en rondom het water in het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden? IVN afdeling Noord-West Overijssel vierde de tiende editie van de Slootjesdagen op 7 juni. IVN-gidsen stonden klaar bij Park Rams Woerthe om samen met 125 kinderen van de basisscholen De Wegwijzer, Clemensschool en School B uit Steenwijk te ontdekken wat er allemaal in de sloot leeft.

Op onderzoek van de wal in de sloot
De kinderen – gewapend met schepnetje en loeppot – gingen op onderzoek uit. “Dit is een kont-ademer”, wordt er geroepen terwijl een bootsmannetje wordt onderzocht. “Ik heb allemaal takjes!”, maar die bleken toch te leven en de naam kokerjuffer te dragen. Tijdens de IVN Slootjesdagen leren kinderen bijvoorbeeld diertjes als een bootsmannetje of een poelslak herkennen. Hoe overleeft zo’n kokerjuffer in een sloot vol vijanden en wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen? “Er zijn veel verschillende soorten waterdiertjes, allemaal met hun eigen gedrag, uiterlijk en leefgebied, het is een wereld op zich”, vertelt Thea Peters van IVN Overijssel en tevens educatie coördinator in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Ondersteunend aan de wetenschap
Wie in de sloot komt scheppen, leert trouwens niet alleen veel, ook wordt meegeholpen met echte burgerwetenschap door achteraf de waarnemingen in te voeren op www.waterdiertjes.nl. Op basis van wat er in de sloot gevonden wordt, kunnen onderzoekers bepalen hoe het is gesteld met de waterkwaliteit van die sloot. “De onderwaterwereld gaat voor ze open”, geeft een IVN vrijwilliger als antwoord op de vraag waarom dit zo belangrijk is voor kinderen. “Verwondering, daar draait het om.”

Week van de Natuur
De IVN Slootjesdagen maken dit jaar onderdeel uit van de IVN Week van de Natuur, waarvan de eerste editie dit jaar plaatsvindt op bijna duizend basisscholen in heel het land. Met de speciale natuurweek wil IVN aandacht vragen voor het belang van goed natuuronderwijs. IVN vindt het belangrijk dat kinderen met de natuur worden verbonden en zo leren om voor de natuur te zorgen. “Dit moeten we vaker doen. Buitenlessen zijn ontzettend leuk”, sluiten ook de leerkrachten de dag enthousiast af.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie