Vlees van Lok: lekker én diervriendelijk!

Vlees van Lok: lekker én diervriendelijk!

Via Zuidveen rijdend richting Havelterberg kom je langs het langgerekte dorp Onna. Met zo’n 350 inwoners is het één van de kleinere dorpen in Steenwijkerland. Een paar huizen, wat boerderijen en veel mooie, glooiende weides. Aan de Burgemeester G.W. Stroinkweg 117 bevindt zich sinds 1 maart 2022 een kleine boerderijwinkel. De opening werd verricht door burgemeester Rob Bats. De boerderij doet daarnaast dienst als Rustpunt, waar passanten terecht kunnen voor een versnapering en even kunnen bijkomen van wandeling of fietstocht.

De winkel wordt bestierd door Bert Lok en zijn vrouw Migalda Kwasiba. Bert woont z’n hele leven al in Onna. “De boerderij is al vanaf 1850 in de familie”, vertelt hij trots. “Ik heb eerst altijd melkvee gehad, maar dat werd steeds ingewikkelder. Ben toen overgestapt op rundvee. We hebben hier 12 hectare grond, waarop circa 30 zogeheten halve Belgische Blauwen grazen. Dit ras is makkelijk verkrijgbaar in Nederland”.

Bert koopt de kalfjes en fokt ze op tot ze naar de slacht gaan: “Dat zijn zo’n zes koeien per jaar. Het vlees wordt geportioneerd en ingevroren bij ons terug aangeleverd. Daarna gaat het meteen de winkel in.” Intussen weten al heel wat mensen de Boerderijwinkel van Lok te vinden. “Het vlees is lekkerder dan bij de supermarkt, duurzamer ook en diervriendelijk gefokt. Wellicht is het wat duurder, maar ik zeg dan altijd dat je beter voor kwaliteit kan gaan en dan maar iets minder vaak vlees of minder vlees per keer eet. Kijk wat je budget is voor vlees elke week en kijk dan wat je daar bij een streekproducent voor kunt kopen. Mensen die na jaren vlees uit de supermarkt, een keer vlees bij mij kopen, weten niet wat ze proeven”.

Hij tekent nog wel aan het goed bereiden van vlees niet eenvoudig is. Daar valt hier en daar nog wel wat in te verbeteren. Vlees wordt ook gebruikt door thuiskok Bert Halman uit Steenwijk (website Bert Kookt). Naast rundvlees uit eigen ‘tuin’ verkoopt Bert ook varkensvlees en kip. Verder honing, eieren, ijs en wat sappen. Die heb ik via Vink uit Kraggenburg. De melk is van de Maargies Hoeve.

Vlees van Lok
Burgemeester G.W. Stroinkweg 117
8334 XN Onna
Hou voor de openingstijden de Facebookpagina in de gaten.

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie