Crossbill Guide Weerribben-Wieden

Wat zijn de beste plekken voor vogels, planten, vlinders of libellen in het Nationaal Park Weerribben-Wieden en directe omgeving? Waar liggen de mooiste moerasbossen en trilvenen? De Crossbill natuurgids Weerribben-Wieden beantwoordt deze en nog veel meer natuurvragen. De gids beschrijft de 25 mooiste natuurroutes, waarin je de meest bijzondere natuurgebieden bezoekt. Je ontdekt alle soorten landschappen, krijgt tips om bijzondere planten en dieren te vinden en wordt gewezen op landschappelijke, historische en ecologische monumenten. Uitgebreide achtergrondinformatie over landschap, flora en fauna maken deze gids compleet.

Natuur, geschiedenis en routes

De nieuwe natuurgids is geschreven voor mensen die in de natuur iets willen ontdekken. Van vogels, planten en vlinders kijken tot het ‘lezen’ van het landschap. De natuurgids bestaat uit 4 delen. De 1e twee delen over het landschap en de flora zijn beschrijvend. Het deel over het landschap vertelt over de verschillende ecosystemen (het laagveenmoeras, de hoge gronden, de veenweides), de ontstaansgeschiedenis en de huidige natuurbescherming en bedreigingen. De schrijvers kijken ook buiten de randen van het Nationaal Park. Zoals naar Rottige Meente, de IJsseldelta en randmeren en de bossen in de Noordoostpolder. De laatste 2 hoofdstukken zijn praktisch: routes en toeristische informatie. Het grote aanbod aan wandel- en fietsroutes is teruggebracht naar de 25 mooiste. Onder ‘mooiste’ verstaan de schrijvers plekken die nog het meest intact zijn, of waar zeldzame planten en dieren te vinden zijn.

Exotisch én typisch Hollands

“Nergens is de natuur zo exotisch en tegelijkertijd zo Nederlands als in de laagveenmoerassen van Nationaal Park Weerribben-Wieden.” opent de gids. Het laagveenmoeras is misschien wel het soort landschap dat Nederland het meest typeert. Veel soorten planten en dieren komen uitsluitend in deze gebieden voor, of in veel grotere aantallen. Van purperreiger, zwarte stern, grote vuurvlinder tot talrijke libellesoorten. Ook bleek het gebied bij uitstek geschikt voor de herintroductie van de otter. Niet voor niets het icoon van het Nationaal Park. Als kind las schrijver Dirk Hilbers een boek over de Amazone. “Ik las over bossen die groeiden vanuit het water, mega hoge bomen, allerlei vogels en ook slangen. Toen ik voor het eerst in De Weerribben was zag ik die bomen, hoorde ik de vogels en gleed er zelfs een ringslang door het water. Alles wat ik me uit dat boek had voorgesteld, zag ik nu met eigen ogen. Die schoonheid wilde ik vangen.”

Tijdens de presentatie van de nieuwe Crossbill Guide over Weerribben-Wieden, op donderdag 26 2023 tijdens de Beleefweek, namen schrijver Dirk Hilbers en Albert Corporaal de aanwezigen mee op reis door dit unieke natuurgebied. Aan de hand van deze nieuwe natuurgids vertelden ze over het ontstaan van het landschap en alles wat daarin te beleven en ontdekken valt. Ook werden de eerste exemplaren uitgereikt aan boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Crossbill Guide Weerribben-Wieden is vanaf nu te koop bij de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de lokale boekhandel en op crossbillguides.nl/shop/

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie