Opschoondagen

Twee keer per jaar organiseren Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden samen een ‘Cleanup Day’ 0f Opschoondag. De volgende opschoonactie staat gepland op zaterdag 23 maart. Hou voor meer informatie de agenda en social media in de gaten!

Het doel is het Nationaal Park zo goed als zwerfafval vrij te maken. Samen met enthousiaste bewoners gaan we het water op om met grijpers en netjes zoveel mogelijk afval op te ruimen. Jaarlijks belandt er namelijk zo´n 50 miljoen kilo afval in de natuur. Dat is slecht voor de natuur én de mens. Met deze actie wordt niet alleen opgeruimd, maar ook aandacht gevraagd voor dit probleem.

In een schone omgeving is het prettiger wonen, werken en recreëren. Vele soorten afval blijven lang liggen. Sommige soorten zelfs voor altijd. Zwerfafval vervuilt de bodem en dieren kunnen het eten of raken erin verstrikt. Ook komt zwerfafval via rivieren en beken in zee terecht. Hier wordt het gegeten door zeedieren die kleine deeltjes plastic opslaan in hun lichaam. Uiteindelijk belanden die deeltjes op ons bord. Daarom is het verminderen van afval in de natuur dus belangrijk. Zowel voor de natuur als voor de mens.

Voorkomen is beter dan genezen

Het mooiste zou natuurlijk zijn dat opruimacties zoals deze helemaal niet nodig zijn, maar helaas belandt er in Nederland jaarlijks nog zo’n 50 miljoen kilo afval op straat. Wat kan je zelf doen om zwerfafval te voorkomen?

  1. Beperk je afval. Neem je lunch bijvoorbeeld mee in een broodtrommel in plaats van een plastic zakje, gebruik een herbruikbare waterfles en koffiebeker, en neem een eigen boodschappentas mee in plaats van een plastic tas te kopen.
  2. Zet geen afval naast volle vuilnisbakken, maar neem het mee naar huis of een andere vuilnisbak.
  3. Gooi je afval altijd in een openbare vuilnisbak. Ook kleine dingen zoals sigarettenpeuken of kauwgom. Of neem dingen, zoals flesjes, mee naar huis om ze gescheiden in te leveren.
  4. Laat geen ballonnen op. Deze zien er erg feestelijk uit, maar komen neer in woonwijken of natuurgebieden verderop. Hier worden ze niet afgebroken en de touwtjes kunnen dodelijk zijn voor dieren.
  5. Bij Stichting Duurzaam Steenwijkerland kan je het hele jaar door meedoen met opruimacties of grijpers lenen om je eigen buurt op te ruimen.
  6. Ken je een plek waar vaak veel zwerfafval ligt? Neem contact op met de gemeente. Via Stichting Duurzaam Steenwijkerland kun je ook een afvalbak adopteren voor in je eigen woonwijk.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie