In Ossenzijl ligt een meervoudige ontwikkelopgave. Staatsbosbeheer wil het buitencentrum omvormen tot European Wetland Center van formaat. Een nieuwe parkpoort tot het Nationaal Park van allure, waar natuur en erfgoed samenkomen en bezoekers het hele jaar terecht kunnen. Tegelijk zet de verkeersdruk door huidige bezoekers aan het gebied en doorgaand verkeer, zeker in het hoogseizoen, de leef- en bereikbaarheid van Ossenzijl onder druk. Daarom wordt al jaren gepleit voor een rondweg. Tenslotte is er de wens het Nationaal Park te verbinden met het naburige Rottige Meente. Daardoor ontstaat nieuwe natuur en verbetert het leefgebied van de otter, grote vuurvlinder, purperreiger en roerdomp.

In de nieuwe, gebiedsgerichte aanpak van de wensen en knelpunten werken alle betrokken partijen samen om met elkaar te kijken hoe knelpunten en barrières omgezet kunnen worden in plannen en oplossingen. Er moet veel minder verkeer door Ossenzijl, waardoor de leefbaarheid verbetert en de historische waarde van het dorp weer zichtbaar wordt. Het aanleggen van een rondweg aan de noordkant brengt dit binnen bereik, biedt nieuwe mogelijkheden voor woningbouw en door het aanleggen van een vaarverbinding met Rottige Meente krijgt het dorp ook een economische impuls.

Die impuls komt ook vanuit het nieuwe European Wetland Center (EWC). Dit wordt een internationaal huis van iconische natuur, erfgoed, onderzoek, educatie en ontvangst. Het is één met de pracht van de omliggende natuur en is verbonden met nabij gelegen locaties, zoals de Vervenershuisjes, het historische dorpshart, Driewegsluis en (in de toekomst) het nieuwe stadsmuseum. Het European Wetland Center is dé startlocatie voor meerdaags toerisme, gedurende het hele jaar, binnen het gebied, met uitstapjes naar de omliggende provincies. Vanaf de Hubs (kernparkeerplaatsen) vindt de bezoeker met de elektrische fiets of sloep de weg naar het EWC. Het EWC is met haar satellieten een toonbeeld van kleinschalig georganiseerd grootschalig toerisme. Het past binnen de strategische lijn van Staatsbosbeheer om een grootse ontvangstlocaties te ontwikkelen in een gebied met internationaal erkende natuur- en erfgoedwaarden.

Staatsbosbeheer werkt nauw samen met Stichting Weerribben-Wieden, gemeente Steenwijkerland en Plaatselijk Belang Ossenzijl om een plek te creëren waar bezoekers informatie kunnen vinden over het Nationaal Park en haar geschiedenis. De beleving van het grootste laagveenmoeras wordt aangevuld met speciale aandacht voor de duurzame ambachten in het gebied. Ook fungeert dit centrum als startpunt van een reis door het gebied. Door het combineren van de ontwikkeling van dit centrum met een ecologische verbindingszone richting Rottige Meente en een rondweg om Ossenzijl, om de drukke dorpsstraat te ontlasten, werken alle partijen samen om kansen te verzilveren. Hiermee is dit project een ideaal voorbeeld van een win-win situatie tussen economie, ecologie en leefbaarheid.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie