Voor het verduurzamen van voedselproductie en consumptie zijn kortere ketens een belangrijke stap. Een korte keten is een korte verbinding tussen de boer en de consument. Vaak in de vorm van een boerderijwinkel, een groentepakket direct bij de boer vandaan, een boerenmarkt of een ander initiatief. Streekproducten zijn aantrekkelijke vormen van korte ketens waarbij consumenten ook nog eens bewuster bezig zijn met wat ze eten en waar dat eten vandaan komt. Helaas hebben producenten van deze streekproducten vaak moeite met zichtbaarheid en verkoop.

In samenwerking met Fred Postma en LEADER Overijssel ontwikkelt Nationaal Park Weerribben-Wieden een streekproductenlijn. Deze lijn bestaat uit producten van ondernemers in het Nationaal Park. We gaan inwoners en bezoekers van het Nationaal Park letterlijk laten proeven wat de waarden van natuur, landschap en erfgoed in de Weerribben-Wieden zijn. Iedereen die meedoet heeft de mogelijkheid bij te dragen aan natuurbeheer en behoud. Meer aandacht voor het streekproduct moet leiden tot meer begrip, meer belangstelling en uiteindelijk ook tot meer omzet.

We gaan experimenteren en actief verbindingen leggen door het opzetten van een netwerk van producenten van streekproducten. Door lokaal geproduceerde streekproducten actiever aan te bieden aan lokale bevolking hoeft het product minder te reizen. We willen kijken naar mogelijkheden om dit efficiënt en effectief te kunnen ontplooien. Door de korte keten verkoop ontstaat er een nieuw verdienpotentieel voor agrarisch ondernemers. Hierdoor ontstaat er voor hen ruimte om te verduurzamen. De korte keten en de samenwerking in het gebied zullen hierdoor bijdragen aan drie doelstellingen die belangrijk zijn voor het gebied: duurzaamheid, transitie en samenwerking.  Het project bestaat uit actieve online- en offline promotie van streekproducten en het organiseren van evenementen als een diner of streekmarkt.

Meer informatie vind je hier.

De Waterbuffelfarm

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie