Najaar 2021 is er een eigen streekmerk geïntroduceerd voor vis uit Nationaal Park Weerribben-Wieden, om het duurzame karakter van de kleinschalige binnenvisserij te benadrukken. De fuikenvisserij is al ontzettend lang onderdeel van de lokale economie. Wel is het aantal vissers afgenomen. Begin twintigste eeuw waren er nog driehonderd beroepsvissers in het gebied, terwijl er nu nog drie actieve beroepsvissers over zijn: Jan Piek, Wout van de Belt en Stefan Lok.

De drie beroepsvissers hebben van oudsher de volledige visrechten om het gebied met verstand te beheren en er op ambachtelijke wijze te vissen. Van april tot september wordt er gevist op de vissen die het gebied rijk is. In de overige maanden zijn de vissers actief in de rietteelt. Zo leveren zij het jaarrond een belangrijke bijdrage aan het natuurbeheer in de Weerribben-Wieden.

De Weerribben-Wieden kent vissoorten die vanwege hun heerlijke smaak bijzonder populair zijn, zoals paling en snoekbaars. De laatste jaren is daar ook een exoot bijgekomen: de rivierkreeft. Daarnaast wordt er gevist op snoek, zeelt en brasem. Alle vis is in het seizoen rechtstreeks bij de vissers te koop. Paling is zowel vers als gerookt verkrijgbaar.

Met steun van provincie, gemeenten en het waterschap en een startsubsidie is het merk Wiedenvis tot stand gekomen. Het doel is om samen te werken met lokale horeca en regionale vishandels. Ook het online verkopen van duurzame streekvis aan consumenten staat op de planning.

Meer over het merk Wiedenvis vind je op hier.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie