De partners van de Nationale Parken Deal gaan samen voor Nationale Parken Nieuwe Stijl. Nationale parken die bekend staan om hun robuustheid, hoogwaardige natuur, natuurschoon, cultuurhistorie, kansen voor hoogwaardige gastvrijheidseconomie en vitaal ondernemerschap en biodiversiteit van internationale betekenis. De ambities zijn vertaald in 12 criteria die zijn opgenomen in de Standaard, het werkkader voor de transitie van Nationale Parken naar Nationale Parken Nieuwe Stijl. De Leidraad biedt ondersteuning op zowel inhoudelijk als procesmatig vlak aan (aspirant-)nationale parken bij het gebruiken en toepassen van de Standaard in hun gebied.

Een van de criteria uit de Leidraad Nationale Parken is het opstellen van een landschapsbiografie en landschapsecologische systeemanalyse. Dit zijn onderzoeken die het landschap en het menselijk gebruik ervan, de ecologische waarden en natuurlijke processen door de tijd heen onder de loep te nemen. In Nationaal Park Weerribben-Wieden zien wij het belang hiervan. Het gaat ons namelijk een basis geven: dit is het landschap dat we hebben en op deze manier is het ontstaan. Het resultaat van dit onderzoek zal worden opgeschreven in een document, dat gedeeld gaat worden met het gebied.

Om deze landschapsbiografie op te stellen, zal een objectief onderzoek uitgevoerd worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Overland. Bureau Overland heeft ervaring met het schrijven van landschapsbiografie├źn in andere Nationale Parken, waaronder de Drents-Friese Grensstreek. Het onderzoek is op dit moment in volle gang en zal naar verwachting in november 2022 klaar zijn. Eind 2022 zal de landschapsbiografie beschikbaar zijn voor alle inwoners, ondernemers en andere ge├»nteresseerden. De landschapsbiografie geeft informatie over de ontstaansgeschiedenis van het landschap en hoe de geschiedenis van het gebied te herkennen is in het landschap van nu. Op deze manier vormt het een belangrijk kerndocument. Wij zullen de landschapsbiografie vervolgens gebruiken om samen met jullie, het gebied, het gesprek aan te gaan over de toekomst van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Neem voor meer informatie over dit project contact op met Daphne Martens.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie