Streekproducenten Lekkers uit de Kop

Streekproducenten Lekkers uit de Kop

In de kop van Overijssel ligt het unieke Nationaal Park Weerribben-Wieden. Vooral bekend om de prachtige natuur, bijzondere fauna en het erfgoed. Het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa brengt ook (h)eerlijke streekproducten voort. Kaas, melk, boter, noten, jam, biologisch varkens vlees, vis en bier. Om maar wat te noemen. Lekkers uit de Kop. Hieronder vind je alle streekproducenten.


Bakkerij Houtsma Vollenhove

Opa Houtsma begon de bakkerij in de jaren veertig. Hij nam het over van zijn schoonouders. Pieter Houtsma (38), de huidige eigenaar vertelt er vol bewondering over. Hij runt het mooie winkeltje in de Kerkstraat 70 in Vollenhove nu vijf jaar. ,,Mijn opa overleed op jonge leeftijd, waarna mijn pa en ma het overnamen. Toen mijn broer liet weten geen trek in de overname te hebben, ben ik opgestaan. Ik wilde het familiebedrijf niet laten vallen. Ik had gelukkig al de opleiding gedaan en bakte thuis al vaak wat met of voor de familie.’’ [Lees verder]


Biologisch varkensbedrijf Rijkelijkhuizen Blankenham

De familie Rijkelijkhuizen kwam in 1989 naar Blankenham. Geboren en getogen in het Groene Hart, noopte een andere inrichting van het gebied Carolien en Gerard te verkassen. Hier kreeg het echtpaar drie kinderen, waarvan zoon Tom al volop in het bedrijf actief is en ook op de rol staat om de zaak van zijn ouders over te nemen. [Lees verder]

De biologische varkens van Rijkelijkhuizen

Blokzijler Brok

De lekkernij is wereld beroemd in de regio: Blokzijler Brok. Vooral erg gewild bij de koffie, thuis of in een restaurant. In een kleine bakkerij in de Brouwerstraat in Blokzijl wordt dit wekelijks vers gemaakt. Rutger Prins, zoon van Joop Prins, zwaait er de scepter, zijn ouders hebbende distributie ter hand genomen. ,,Ik heb de zaak overgenomen van mijn vader. Die volgde op zijn beurt mijn opa op. Toen was het nog een traditionele bakkerij. [Lees verder]

Rutger Prins van Blokzijler Brok

Buitenkoken Giethoorn

‘Altijd al willen weten hoe je de lekkerste gerechten buiten op houtvuur kan bereiden? Samen met vrienden, familie of collega’s ‘speel je met vuur’ voor het lekkerste resultaat. Met verse ingrediënten bereid je een 4-gangen diner waarbij je je vingers aflikt.’ Tot zover het aanstekelijke begin van de introductie van Buitenkoken Giethoorn op de website van dit bijzondere bedrijf. Initiatiefnemer en eigenaar René Reupkes kan enthousiast vertellen over zijn geesteskindje. In de jaren-90 kwam hij deze kant op en was gelijk verkocht. [Lees verder]

Buiten koken is ‘spelen met vuur’

Dijkgoud kaasmakerij Blankenham

De 39-jarige Blankenhamse Jelleke Holtland-Hakvoort maakt nu kaas, maar was ooit laborante. “Ik heb in Deventer gestudeerd voor laborante. Na 10 jaar nam ik afscheid van het laboratorium. Die studie komt nog wel degelijk van pas, want er komt een hoop kijken bij het productieproces van kaas. We doen allerlei metingen aan de kaas en de melk om het product goed te laten slagen. Bijvoorbeeld het meten van vocht-, vet- en eiwitgehalte.” Het kaasmaken doet Jelleke samen met haar familie op de boerderij aan de Blokzijlerdijk 26 in Blankenham. [Lees verder]


Gieters Rund, puur natuur

Ze leerden elkaar kennen tijdens de verbouwing van het karakteristieke woonhuis (en hooischuur) van Eric en Roos Wiegel. ,,De samenwerking me Jan-Marc Schreur beviel zo goed dat we besloten om samen een project op te pakken’’, vertelt Eric over de start van Gieters Rund. De twee hebben een kleine kudde Brandrode Rund op 6 hectare grond lopen. Voor de gelegenheid zijn de dieren ‘omgedoopt’ tot Gieters Rund. [Lees verder]


Koe en Kalf Bier Baars

Henk de Vries, geboren in Wolvega (1956), maar opgegroeid in Steggerda, is zoon van een melkveehouder. Hij groeide op op de boerderij van zijn ouders, nam die uiteindelijk over en boerde nog zo’n 30 jaar. Eenmaal in Baars wilde Henk een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan: bierbrouwen. [Lees verder]


Klinkert Bier Blokzijl

‘Midden in het hart van Blokzijl is een lokale bierbrouwer gevestigd: Klinkert Bier is de naam, genoemd naar de familie Klinkert die er jarenlang diverse bedrijven bestierde. Zoon Kees runt er nu samen met zijn vrouw Grytsje een winkel én een brouwerij. ,,Het is een mooie combi’’, aldus Kees: ,,We verkopen naast het bier ook tal van andere streekproducten. Vooral in het seizoen is het vaak lekker druk met langslopend volk.’’ [Lees verder]

Klinkert bier in Blokzijl

Boerderijwinkeltje Krasserij

Alart Brand runt streekproductenwinkel De Krasserij samen met zijn vriendin Annefleur. De winkel is genoemd naar de weilanden die achter de boerderij tegen het natuurgebied aan liggen. Er wordt duurzaam en diervriendelijk gewerkt hier. Rond de 300 stuks vee (veelal Holsteins) zorgen voor een continue stroom aan melk. Andere producten zijn eieren komen uit Ruinerwold, kaas uit Blankenham, fruit van Vink uit Kraggenburg en honing uit het dorp. [Lees verder]


Boerderijwinkel ’t Lokaaltje uit Ossenzijl

Op een steenworp afstand van het dorp Ossenzijl bevindt zich het boerderijwinkeltje ’t Lokaaltje. Je kunt er terecht voor vlees, eieren, zuivel, sapjes, brood, ijs en meer. Het winkeltje wordt gerund door Grietea, Rinke en haar gezin. [Lees verder]


Maargies Hoeve Kallenkote

Haar opa en oma boerden al op de plek waar nu de zorgboerderij annex theeschenkerij De Maargies Hoeve is gevestigd. In Kallenkote. Lotte Nijk is er geboren en getogen. Samen met haar broer en zus en haar ouders runt ze het bedrijf. Sinds kort is er ook een prachtige winkel gerealiseerd, uiteraard vol met producten uit de streek, en kun je eten wat de pot schaft in het kooklokaal. [Lees verder]

Lotte Nijk en medewerker van de Maargies Hoeve

Moerasimker Kalenberg

Al ruim veertig jaar is Gerard Schoemaker uit Kalenberg imker. Wat volkomen toevallig begon, werd een bezigheid voor het leven. De Moerasimker, zoals het bedrijf van Gerard en zijn vrouw Janny heet, is intussen een begrip in de wijde omtrek. De honing uit de Weerribben is van uitstekende kwaliteit. Bij de Moerasimker is het hele jaar door honing te koop. Even langsgaan is voldoende of een belletje, dan kan ook. [Lees verder]


Monnikenmolen Sint Jansklooster

Monnikenmolen met een klein, sfeervol bezoekerscentrum. Daar kun je pannenkoeken eten, bereid met meel van de molen. Er is tevens een winkeltje met allerlei meelproducten, maar ook enkele andere streekproducten (zoals kado-pakketten en honing). De tarwe komt van Holland Meel. Die zorgen voor een kwalitatief goede mix. Er worden verschillende soorten meel geproduceerd, waaronder volkoren. [Lees verder]


Notengaard Bisschop Kallenkote

Eén van de grootste notengaarden van Nederland. Naast noten, oliën en fruit, een grote collectie walnoten en hazelnoten, tamme kastanjes, oude appel- en perenrassen en bessen. In de notengaard kunt u de collectie, in verschillende maten, bekijken. In de webwinkel een deel van de soorten noten- en fruitbomen. Op locatie in Kallenkote is het aanbod groter. [Lees verder]


Proviand van het Land Blokzijl

Blokzijl kent een unieke winkel. En dat is niet (alleen) vanwege het mooi aanbod aan delicatessen en allerlei streekproducten, maar vooral omdat de winkel geen bediening kent. Klanten moeten, nadat ze hun winkelmandje gevuld hebben, zelf afrekenen. “Het gaat echt bijna altijd goed”, zegt eigenaresse Jolanda Lijster: “Een heel enkele keer lukt het niet om te betalen, dan bellen mensen me op, help ik ze er even doorheen.”  [Lees verder]

Proviand van het Land in Blokzijl

Hoge kwaliteit vlees bij Ter Schure

Harmen ter Schure en zijn partner Marianne Donker zijn de trotse eigenaren van tussen de 80 en 100 prachtige Blonde d’Aquitaine koeien en zo’n 300 schapen. Er is op de boerderij in Basse dus altijd wat te doen, zoals voeren en schoonmaken. “Je bent altijd bezig. Maar het is erg leuk om te doen’’, zegt Marianne die er ‘gewoon’ nog een baan bij heeft en ook nog twee opgroeiende kinderen. [Lees verder]


Vleesboerderij en winkel J.R. Groen Eesveen

Jan Roeland Groen is er geboren en getogen op de boerderij waar hij nu nog altijd woont, aan de Eesveenseweg 107 in Eesveen. Samen met zijn vrouw Daniëlle en drie kinderen runt hij een bedrijf met enkele stieren, wat varkens, een groentetuin én een winkel met streekproducten. De kinderen werken intussen hard mee om de boel draaiende te houden. [Lees verder]

Streekproducten en eigen vlees bij J.R. Groen

Waterbuffelfarm en Landwinkel Oldemarkt

Carina en Richard Zeestraten runnen al meer dan 10 jaar de landwinkel en de waterbuffelfarm in Oldemarkt. Het unieke concept is sinds een paar jaar geleden ook nog eens uitgebreid met een fraaie camping. Het echtpaar komt oorspronkelijk uit het westen van Nederland, bracht een tijdje door in Denemarken en vond daarna dit prachtige stekkie in Steenwijkerland. [Lees verder]

De waterbuffels in de zwemvijver

Weerribben Zuivel Nederland

Klaas de Lange, directeur en eigenaar van Weerribben Zuivel, kreeg het boerenleven met de paplepel ingegoten. Hij nam het familiebedrijf, gelegen in het pittoreske plaatsje Nederland, over van zijn ouders. ,,Het was een kleinschalige onderneming. Mijn vader was van alle markten thuis. Hij viste in het gebied, had koeien, kippen, varkens, was ook rietsnijder en hij hield een groentetuin bij. Ze waren zelfvoorzienend, iets dat gelukkig weer een beetje aan het terugkomen is.’’ [Lees verder]


Wiedenvis

Stefan Lok is geboren en getogen in Belt-Schutsloot. Zodra het kon ging hij meteen ‘in het riet’ werken. Samen met zijn schoolkameraadjes. ,,Zo groeien we hier op. In mijn geval kwam de vis daar nog bij’’, zegt de eigenaar van Lok uit het karakteristieke rietdorp in de Wieden. Als één van de drie deelnemers in Wiedenvis bevist hij de Wieden op een duurzame wijze. Paling is de hoofdmoot, maar tegenwoordig zitten er steeds vaker Amerikaanse rivierkreeftjes in de fuiken. Lok vist in de zomer en stapt in de winter over naar de rietoogst, een ideale combi. [Lees verder]

Stefan Lok van Wiedenvis

Terug naar Lekkers uit de Kop…

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie