Wat deed sNPWW in 2023? Jaaroverzicht

Van een minisymposium in de watertoren in Sint Jansklooster, de voorpremière van de film Onder het Maaiveld, de fototentoonstelling Mooiste Plek, de presentatie van de Landschapsbiografie, bloemrijke akkerranden tot de pilot in de Baarlingerpolder. 2023 was het laatste jaar waarin, vanuit het programma Tijdelijke Ondersteuningsregeling Nationale Parken Nieuwe Stijl, uitvoering werd gegeven aan de projecten van stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ook werd het nieuwe Beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 vastgesteld. Hierin staan de speerpunten voor de komende jaren.

4 strategische lijnen  

Om meer focus aan te brengen in de activiteiten werd gewerkt vanuit 4 strategische lijnen: 

  • Versterken van de kwaliteit van de natuur in samenhang met de omgeving. 
  • Bedrijven, bewoners en bezoekers zijn betrokken bij het gebied en dragen actief bij aan het behoud en de ontwikkeling ervan. 
  • Duurzaam en circulair groeipotentieel ontwikkelen. 
  • Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden als aanjager voor integrale gebiedsontwikkelingen in de regio. 

Ook werd in 2023 uitvoering gegeven aan projecten en activiteiten, zoals beschreven in het Projectplan Nationaal Park Nieuwe Stijl (Stichting Nationaal Park Weerribben-Wieden, 2020). 

Uiteenlopende projecten

2023 startte met 2 minisymposia voor bewoners, Uit liefde voor het Landschap en Verhalen van het Hoge Land. Daarmee was gelijk het jaarthema van de activiteiten duidelijk: Levend Landschap vol verhalen. Dat ook was terug te zien in het nieuwe gebiedsmagazine, dat een verdiepingsslag maakte en met (historische) achtergrondverhalen kennis vermeerderde en betrokkenheid vergrootte. 3 uitverkochte voorpremières in Theater de Meenthe namen bewoners mee naar het leven Onder het Maaiveld.  

Als onderdeel van het programma Nationale Parken Nieuwe Stijl werd samen met bewoners en bedrijven de merkidentiteit vastgesteld en een merkgids gemaakt. Tijdens de Beleefweek zagen de Landschapsbiografie en nieuwe Natuurgids Crossbill Guide Weerribben-Wieden het licht. 

Het project Bloemrijke Akkerranden leverde een bijdrage aan de biodiversiteit en werd nader onderzocht door een stagiair. Ook in 2023 was Weerribben-Wieden proeftuin voor onderwijs en innovatie. (Groepen) studenten onderzochten uiteenlopende onderwerpen. 

De betrokkenheid van ondernemers werd versterkt met het Gastheren/Gastvrouwen-netwerk en verschillende symposia, waaronder de lancering van de gebiedspromotiecampagne. Voor het eerst maakte een Nationaal Park een uitstapje naar de radio.  

Educatie speelde weer een grote rol in het vergrootten van kennis en betrokkenheid onder bewoners. Naast het gebiedsmagazine dat in alle bibliotheken en dorpshuizen ligt, ook met een serie verdiepende verhalen (longreads) en het Nationaal Park scholenproject met IVN. Bijzonder was ook de bijdrage in organisatie en communicatie aan het allereerste Rietfestival in Kalenberg. Tijdens de Beleefweek opende wethouder Trijn Jongman de fototentoonstelling Mooiste Plek. Hierin nemen 20 bewoners je mee naar hun mooiste plek in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Ze laten je de plek zien en vertellen waarom ze juist deze plek zo mooi vinden.

Projecten 2023

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie